Florin Citu: Revizuirile PIB pozitive din semestrul intai sunt explicate in mare parte de revizuirea deflatorului

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 3 decembrie 2014, 11:59 Economie | Finanţe & Bănci

deflatordec2014
Foto: Hotnews
Revizuirile pozitive(surprizele din cresterea economica) din 2014 se datoreaza in mare parte reducerii deflatorului pentru acesta perioada. Nu este o revizuire atat de mare ca in 2011 dar face diferenta avand in vedere ca dinamica PIB nominal a scazut in cu 1.5pp in 2014 fata de 2013. Astfel, cresterea economica mai mare in semestrul 1 2014 nu putea sa vina decat din scaderea deflatorului, scrie economistul Florin Citu pe blogul lui.

Cat de adevarata este afirmatia ca o observatie noua intr-o serie de timp influenteaza si observatiile precedente atunci cand seria de date este ajustata sezonier? Sa vedem.

Folosim de la INS PIB nominal seria bruta neajustata sezonier.

Intai testam sa vedem daca filtrul nostru este la fel de bun ca cel al INS. In postare de ieri am aratat ca metoda folosita de mine pentru a ajusta sezonier o serie de date nu da rezultate diferite fata de metoda folosita de INS.


Folosim de la INS PIB nominal seria bruta neajustata sezonier.
Acum sa vedem daca este adevarat ca atunci cand adaugam o observatie la seria de date initiala si o ajustam sezonier influentam si observatiile din trecut. Pentru a testa aceasta ipoteza am luat PIB nominal neajustat sezonier si am adaugat o observatie pentru Tirmestrul 3 2014. In dinamica anuala am presupus ca PIB nominal in trim 3 a crescut cu 7 % (ca 2pp mai mult decat media ultimilor ani).  Dupa aceea am ajustat seria noua de date si am compoarat-o cu ajustarea facuta ieri care nu includea trim 3 2014. Graficul de mai jos prezinta rezultatele. Este clar ca nu exista nicio diferenta pentru perioada precedenta din introducerea unei noi observatii, chiar daca aceasta are o valoare mai mare decat media ultimilor ani.

Ramane o singura explicatie plauzibila din puncul meu de vedere. INS a facut iar schimbari la deflator (indicatorul care masoara dinamica preturilor din economie, nu doar consum sau productie). Vom vedea in curand daca aceasta este explicatia sau trebuie sa mai cautam. Cu siguranta nu este ajustarea sezoniera.

Comenteaza pe blogul lui Florin Citu


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

1520 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri