Guvernul va respecta in primul rand decizia Parlamentului in ceea ce priveste liberalizarea pretului gazelor, dar are si o relatie de colaborare cu Comisia Europeana, astfel incat Romania sa-si indeplineasca obligatiile, insa tinand cont de interesul consumatorilor casnici, afirma premierul Ponta, citat de Mediafax.El a raspuns astfel intrebat de jurnalisti cum comenteaza o scrisoare prin care Comisia Europeana transmite ca nu ar fi de acord cu prelungirea calendarului de liberalizare a pretului la gaze, in conditiile in care ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, ar fi asigurat ca exista acest acord.

"Guvernul Romaniei in primul rand respecta legile adoptate de Parlamentul Romaniei si in al doilea rand avem o relatie de colaborare cu Comisia Europeana, in asa fel incat Romania sa-si indeplineasca obligatiile, dar sa tina cont si de interesul consumatorilor casnici", a spus Ponta, fara alte comentarii.

Calendarul de liberalizare presupune cresteri trimestriale ale pretului gazelor din productia interna.

Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene sa accepte amanarea cu doi ani si jumatate a calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie, precum si mentinerea, pana cel putin la 1 iulie 2016, a pretului actual al gazelor produse intern.

Potrivit unor declaratii anterioare ale ministrului pentru Energie, Razvan Nicolescu, ultima discutie de la Comisia Europeana a avut un rezultat bun, chiar daca nu s-a ajuns inca la o concluzie, adaugand ca in cele din urma Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie pentru a-si apara pozitia.

In luna septembrie, Nicolescu a declarat ca Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii.

Miercuri, Departamentul pentru Energie a transmis ca pretul gazelor naturale produse in Romania si consumate de populatie nu va creste pana la 1 iulie 2015, iar Guvernul si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) vor elabora un nou grafic de dereglementare a pietei de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021.

In presa a fost citata o scrisoare transmisa ministrului delegat pentru Energie de catre noii comisarii europeni pentru Afaceri economice si pentru Combaterea schimbarilor climatice si energie, la finele lunii noiembrie, care nu contine o aprobare ferma pentru prelungirea calendarului de liberalizare gaze pentru consumatorii casnici, ci este precizat ca Romania trebuie sa-si respecte angajamentele anterioare.

Camera Deputatilor a modificat, miercuri, Ordonanta de Urgenta 35/2014, prin care centralele de cogenerare sa beneficieze de acelasi tratament cu centralele de apartament, deputatul PSD Iulian Iancu sustinand ca, astfel nu vor creste din 2015 preturile la energie termica pentru consumatorii casnici.

Ministrul pentru Energie Razvan Nicolescu si deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Servicii si Industrie din Camera Deputatilor, au avut, in plenul Camerei, un schimb de replici pe tema pretului gazelor naturale si al energiei termice.

Nicolescu i-a spus lui Iancu ca nu s-a pus niciodata problema cresterii pretului energiei termice in 2015, la care Iancu i-a replicat spus ca este o "interventie mincinoasa care sfideaza Parlamentul".