Romania pierde in fiecare secunda 2250 de lei, ceea ce inseamna ca anual, evaziunea ne costa circa 16 miliarde de euro, s-a aratat joi in conferinta de lansare a Pactului pentru fiscalitate organizata sub egida AAcademiei Romane, eveniment la care a participat si premierul Victor Ponta. Premierul a tinut joi si un discurs (vezi mai jos in textul articolului), in care a spus ca desi toti vor taxe mai mici si cheltuieli mai mari pentru educatie si infrastructura. Nimeni nu spune cum sa avem cheltuieli mai mari fara sa avem taxe mai mari", a spus Ponta, recomandand ca solutie combaterea evaziunii fiscale.

Victor PontaFoto: Agerpres

Vezi mai jos discursul premierului.

Ponta a vorbit si despre nivelul redeventelor, spunand ca e nevoie de analize detaliate pentru a vedea unde anume si cu cat vor creste. "Redeventele reprezinta a doua solutie magica prin care rauri de bani care vor veni la bugetul public. In zonele de explorare si exploatare off-shore eu cred ca trebuie sa le scadem, pentru ca altfel nimeni nu va investi miliarde de dolari daca nu are facilitati pentru a-si recupera acesti bani in urmatorii 10-15 ani", a mai spus Ponta.

.

In total, sunt aproximativ 23 de miliarde de euro care se pierd in fiecare an din cauza unui sistem de colectare ineficient si din cauza lipsei unei politici unitare si solide de preventie, descurajare si combatere a flagelului, au mai aratat participantii la conferinta.

"Evaziunea este o frana serioasa pentru dezvoltarea Romaniei noastre, creand un cerc vicios pervers, care face adevaratele masuri de relaxare si stimulare fiscala sa ramana simple intentii pe o coala de hartie. Suma pierduta este uriasa -, reprezinta cam jumatate din bugetul de stat al Romaniei! Ce am putea face cu acesti bani? Exemplele pot fi nenumarate: 5 kilometri de autostrada pe zi, adica 150 de kilometri de autostrada pe luna, sau constructia unui spital universitar la fiecare doua zile. Am putea la fel de bine sa aducem in discutie si lipsa celor 60 de milioane de euro necesari pentru tratamentele bolnavilor de cancer, suma care ar putea fi acoperita in doar 1,3 zile din echivalentul taxelor si impozitelor necolectate. Este binecunoscut deja faptul ca avem cei mai multi analfabeti din Uniunea Europeana - 250.000. Stiti in cat timp am strange banii necesari pentru a ii scolariza pe toti? In 100 de zile. La nivel de infrastructura, am mai putea sa construim 5 scoli moderne in fiecare zi, complet utilate si dotate. Sigur, am putea de asemenea si sa atingem cu usurinta tinta Europa 2020 a Uniunii Europene de a aloca 3% din PIB pentru cercetare si dezvoltare, tot din banii neincasati de stat. Tot asa, am mai putea reduce datoria publica in fiecare secunda intr-un ritm de 4 ori mai mare decat cel in care creste acum", s-a mai spus in conferinta.

Experti in fiscalitate, academicieni si reprezentanti ai mediului de afaceri s-au angajat sa gaseasca impreuna cele mai bune solutii pentru stimularea economiei si dezvoltarea societatii romanesti, pornind de la patru principii fiscale suverane: simplificarea, eficientizarea si predictibilitatea legislatiei fiscale; depolitizarea, reprofesionalizarea si informatizarea ANAF; stimulare investitiilor directe; toleranta zero la evaziune.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat si el in cadrul aceluiasi eveniment ca va continua sa militeze pentru demararea "unei veritabile cruciade impotriva evaziunii fiscale".

'Trebuie sa recunoastem un lucru, cu totii. Si aici ma refer si la decidentii politici, si la mass-media, si la cetateni. Romanii si-ar dori sa plateasca taxe ca in Romania, dar sa avem infrastructura fizica precum in Occident. Lucrul acesta nu se poate rezolva. E o dilema din care nu putem iesi. Avem insa o rezerva uriasa pe care nu o folosim si aceasta rezerva uriasa este evaziunea fiscala. De aceea, eu am propus si voi continua sa militez pentru a se demara o veritabila cruciada impotriva evaziunii fiscale, care cunoaste diferite forme, incepand de la practica, foarte raspandita in ultima vreme, a intrarii in insolventa, pana la evaziunea din domeniul muncii sau evaziunea fiscala practicata de firme in diferite alte moduri', a declarat presedintele Senatului.