"Fiecare companie de pe Rasdaq trebuie sa isi gaseasca locul care i se potriveste situatiei ei economice si relatiei cu actionarii proprii. In general e foarte bine sa fii o societate listata, dar daca contextual economic al firmei nu e favorabil, poate e bine sa te gandesti daca nu e mai bine sa fii delistat. Speranta mea e lumea va lua deciziile corecte de a-si reglementa statutul juridic ca sa potriveasca cu planurile de viitor", spune Alexandru Birsan, partner in cadrul casei de avocatura PeliFilip, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Rasdaq e un mediu mai particular. Acolo sunt firme care s-au listat ca urmare a Programului de Privatizare in Masa. Poate ca vor fi fost si firme care sa fi dorit sa se listeze pe Rasdaq, independent de PPM. Dar de regula sunt oameni care au fost pusi in situatia de a se lista si apoi sa se chinuie sa respecte toate cerintele pietei, mai spune avocatul. Vezi in text ce crede Birsan despre termenele acordate pentru mutarea companiilor pe piata reglementata, care sunt pasii si de ce e bine ca piata scapa de "struto-camila" Rasdaq.

Alexandru Birsan, partener PeliFilipFoto: Hotnews

Alexandru Birsan, partener PeliFilip: Dupa o conferinta de specialitate am fost asaltat de oameni care imi puneau intrebari peste intrebari. Erau oameni foarte ok, de la companii de pe Rasdaq, pusi sa rezolve diferite probleme care de care mai atipice. Au fost poate 60 de intrebari, una mai diferita de cealalta. Multe din problemele lor nu veneau din legea 151 (care reglementeaza modul de desfiintare a Rasdaq- n.red.) ci din problemele interne ale companiilor. Ganditi-va cine e listat pe Rasdaq: Industria veche romaneasca, turismul vechi, e baza economica a Romaniei comuniste. Oamenii aceia, in mare parte, nu o duc extraordinar. Parerea mea e ca piata de capital nu trebuie sa fie compusa din companii luate cu arcanul. Trebuie sa fii pregatit pentru a exista pe o piata de capital care isi respecta actionarii si obligatiile. Cand ai sute de companii care nu se potrivesc deloc cu aceste obligatii, e greu si pentru reglementator sa faca ceva. Iar dificultatile in a respecta regulile iti decredibilizeaza intreaga piata.

Rep: De ce acele mici vedete ale Rasdaq nu s-au mutat pe BVB pana acum?

A.B.: Experienta mea cu Rasdaq arata ca ca fiecare companie de acolo are o poveste individuale. Stiu societati care sunt mini-vedete care abia asteapta sa se delisteze. Te uiti din afara si te intrebi de ce?

Rep: Chiar asa, de ce?

A.B.: Pentru ca actionarii majoritari nu vor sa se incurce cu o societate listata. Listarea acelei societati nu a fost alegerea lor. A trebuit listata. Daca investitorul vrea sa ia societatea si sa nu publice atat de multe situatii financiare, sa faca operatiuni intra-grup de care sa nu fie intrebat de prea multa lume, acel investitor va dori delistarea.

Rep: Teoretic, optiunea listarii pe o piata reglementata ar putea sa ajute o companie macar prin prisma finantarii. In momentul de fata canalul bancar e usor infundat, ca sa zic asa¬

A.B.: Asa e, dar si acest lucru depuinde de dimensiunile firmei listate si de performantele ei. De ce anume are de vandut. Daca are un business-story de success, piata de capital ii va oferi o alternative buna la finantare. Vanzand actiuni vinzi parte din equity. Antreprenorii nu sunt foarte incantati de a avea multi actionari minoritari care pot sa-I ia la rost sis a le ceara explicatii. Listarea e ca un fel de intrare in democratie, dar vine cu un anumit tip de galagie, de zgomote.

Rep: De ce a fost nevoie de inchiderea Rasdaq?

A.B.: Rasdaq e ceva ce trebuia "rezolvat" acum 8-10 ani. Rasdaq e o piata nereglementata intr-o lume formata din piete reglementate si sisteme alternative de tranzactionare. In Romania mai exista si Rasdaq, o struto-camila aflata in mijlocul drumului, care nu se potrivea cu niciuna din celelalte doua piete.

Toata lumea sare acum in sus. Toti stiau ca urma la un moment dat sa se intample, dar sperau ca acest lucru cumva sa se amane la nesfarsit. E ca si cum ai avea un perete al casei care sta sa cada sip e care nu-l repair. Stii ca la un moment dat el va ceda, dar speri sa nu se intample azi. Ei, cand peretele Acela cade, sari in sus si strigi ce nenorocire s-a petrecut cu casa ta! Cam aici suntem. Oricand ar fi venit reglementarea Rasdaq si in orice forma ar fi venit, vor fi oameni care vor fi legitim nefericiti ca sunt afectati negativ.

Rep: Concret, ce optiuni au firmele de pe Rasdaq?

A.B.: Legea 151/2014 pune la dispozitia emitentilor tranzactionati pe piata RASDAQ si pe piata valorilor mobiliare necotate trei alternative: 1. Admiterea la tranzactionare pe piata reglementata. 2. Admiterea la tranzactionare pe un sistem alternativ de tranzactionare ("ATS") si 3. Neinitierea demersurilor necesare in vederea admiterii la tranzactionare pe piata reglementata sau pe ATS si, implicit, respingerea optiunilor de la punctele 1 si 2 de mai sus

Rep: Termenul?

A.B.: 120 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii 151/2014 (i.e. 26 februarie 2015) pentru convocarea si desfasurarea adunarilor generale extraordinare a actionarilor ("AGEA"). Avand in vedere nevoia convocarii cu 30 de zile inainte, emitentii ar trebui sa nu intarzie dupa 20 ianuarie 2015 cu publicarea convocatorului

Rep: Se puteau da termene mai lungi?

A.B.: E o intrebare legitima. Ritmul este intr-adevar relative alert. Dar nu e un ritm imposibil. Termenul de 4 luni putea fi insa si scurtat la doua luni. Daca ar fi fost un termen mai lung, comentariile ar fi fost ca de ce o prelungim la nesfarsit. Repet: e o situatie care trebuie reglementata de multa vreme.

Pentru multi oameni - cu unii chiar am discutat- termenul de 4 luni poate parea dur. Dar e un termen care ii impinge pe oameni sa faca ceva.

Rep: Au mai fost asemenea experiente in alte tari? Exista bune practice?

A.B.: Nu. Jurisdictiile mai dezvoltate nu au avut asemenea situatii iar tarile foste comuniste nu au dezvoltat experiente similar.

Rep: Eram curios de unde a fost inspirata Legea, cu cine s-au sfatuit legiuitorii...

A.B.: Nu stiu, sincer. Au existat cateva proiecte in acest sens, iar adoptarea acestei legi a venit pe neasteptat. Ne-am trezit cu stirea in presa ca legea a fost adoptata si ca merge la promulgare.

Rep: In situatia firmelor in insolventa...

A.B.: Sunt intr-o zona proasta. Nu prea au cum sa se listeze intrucat nu indeplinesc conditiile, cee ace duce la nasterea dreptului de retragere. Iar actionarii respectivi daca societatile sunt in insolventa sunt oricum subordonati si probabil ca nu vor lua nimic. Existau la acea conferinta despre care va spuneam inainte oameni care aveau companii in insolventa sau in procedure de executare silita care nu stiau ce sa mai faca. Majoritatea erau oameni care incercau sa gaseasca cea mai buna solutie pentru compania lor.

Rep: Exista estimari cu privire la cate firme vor trece pe BVB?

A.B.: Probabil 20-30 vor trece pe piata reglementata si cateva sute vor trece pe ATS. Depinde si de ce face Bursa si ASF. ASF probabil ca vor mai da instructiuni si regulamente, creand stimulente intr-o parte sau alta. Vor fi sute de societati care se vor delista. Sunt firme ale caror actiuni nu s-au mai tranzactionat de ani de zile. Bursa are un rol important de jucat. Sunt societati pe Rasdaq interesante pentru BVB cu care Bursa incearca sa le ajute sa vina pe Bursa.

Rep: Se pot face derogari de la conditiile standard de intrare pe piata reglementata?

A.B.: Da, exista anumite derogari..Sa revin..Sistemul AERO e destinat tinerelor companii promitatoare. Sa fie un fel de Bursa mai light. Bursa va trebui sa faca niste alegeri despre ce va fi aceasta piata AERO care se voia destinata de tinere talente dar pe care s-ar putea trezi cu societati cu un istoric mai lung si uneori mai complicate..

Rep: Pe forumuri, brokerii discuta despre cum sa speculeze pe actiunile firmelor de pe Rasdaq despre care se stie aproape sigur ca se vor muta pe piata reglementata. Pot fi impiedicate asemenea speculatii?

A.B.: Acesta e rolul celor din piata de capital: sa investeasca bazandu-se pe un profit viitor. Dar daca acea societate- in ciuda unor semnale ca va trece pe BVB- decide in final sa se delisteze?

Rep: Cate delistari si cate IPO-uri au fost in ultimii ani pe Radaq?

A.B.: IPO-uri niciunul iar delistari cu zecile pe an. Au fost ani in care au existat si sute de delistari, dar mai demult. Iar asta arata si caracterul nesanator al acestei piete. Pe o piata sanatoasa intra cu regularitate sange proaspat, ceea ce nu se petrecea pe Rasdaq. In general, cine s-a gandit sa se listeze a preferat s-o faca pe piata reglementata. Rasdaq e o piata care se auto-desfiintau foarte multe companii. Acum e doar o accelerare a procesului.

Scurt ghid pentru companiile de pe Rasdaq:

Cum se face informarea actionarilor:

De la data publicarii convocatorului AGEA, consiliul de administratie/directoratul emitentilor tranzactionati pe RASDAQ sau pe piata valorilor mobiliare necotate pune la dispozitia actionarilor, la sediul societatii, precum si pe pagina de internet proprie (in cazul in care societatea detine o pagina de internet proprie), un raport cuprinzand:

  • Informatii cu privire la cadrul juridic aplicabil tranzactionarii actiunilor pe o piata reglementata, respectiv tranzactionarii in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare;
  • Prezentarea pietelor reglementate si a sistemelor alternative de tranzactionare pe care pot fi tranzactionate actiunile societatilor respective.Ulterior adoptarii de catre AGEA a unei hotarari, aceasta va fi transmisa spre publicare catre Monitorul Oficial si sub forma unui raport curent catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si BVB.

Cerinte de admitere pe piata reglementata

Categoria Standard:

  • Capitalizare anticipata sau capitaluri proprii in valoare de minimum 1 milion Euro
  • Free-float min. 25%
  •  Societatea sa fi functionat in ultimii 3 ani anterior solicitarii de admitere la tranzactionare si sa fi intocmit si comunicat situatiile financiare pentru aceeasi perioada

Categoria Premium:

  • Free-float min. 40 mil. Euro sau contract cu un market maker De asemenea - depunerea unui set de documente, aderarea la conditiile si termenii Angajamentului de admitere si mentinere la tranzactionare, plata tarifelor practicate de BVB, desemnarea a doua persoane de legatura etc

Listarea pe piata reglementata - Procedura in fata ASF si BVB:

  • Intocmirea si depunerea spre aprobare catre ASF a prospectului de admitere la tranzactionare in termen de 90 de zile de la AGEA. ASF nu va percepe niciun tarif pentru aprobarea prospectului;
  • Depunerea la BVB a cererii provizorii de admitere la tranzactionare, impreuna cu prospectul intocmit, odata cu inaintarea catre ASF a cererii de aprobare a prospectului (in vederea emiterii de catre BVB a unui acord de principiu);
  • Completarea cererii depuse la ASF cu acordul de principiu emis de BVB sau, dupa caz, cu decizia motivata privind neacordarea respectivului acord;
  • Depunerea la BVB a cererii finale de admitere la tranzactionare dupa emiterea deciziei de aprobare de catre ASF si semnarea Angajamentului pentru admiterea si metinerea la tranzactionare cu BVB;
  • BVB emite decizia de admitere, deschidere oficiala, conferinta de presa, incepere tranzactionare.

Cerinte de admitere pe AeRO

  • Capitalizare anticipata de cel putin 250.000 Euro
  • Free-float de min. 10% sau min. 30 de actionari
  • Emitentul sa nu fie in procedura de faliment si nici in reorganizare judiciara

De asemenea - depunerea unui set de documente, semnarea unui contract cu un consultant autorizat, aderarea la conditiile si termenii contractului cadru cu BVB, plata tarifelor practicate de BVB etc.Reglementarile emise de BVB cu privire la piata AeRO sunt la acest moment subiect al aprobarii ASF

Procedura in fata ASF si BVB de listare pe AeRO:

  • Incheierea unui contract cu un consultant autorizat (asistarea emitentului de catre un consultant autorizat este obligatorie pe durata procesului de listare);
  •  Intocmirea unui document de prezentare;
  • Depunerea la BVB a cererii provizorii de admitere la tranzactionare in vederea emiterii de catre BVB a unui acord de principiu (impreuna cu documentatia ceruta de reglementarile proprii AeRO);
  • Depunerea spre aprobare catre ASF a cererii de admitere la tranzactionare si a acordului de principiu sau, dupa caz, a deciziei motivate privind neacordarea respectivului accord, in termen de 90 de zile de la AGEA;
  •  Depunerea la BVB a cererii finale de admitere la tranzactionare dupa emiterea deciziei de aprobare de catre ASF si semnarea Contractului cadru cu BVB; si
  • BVB emite decizia de admitere, deschidere oficiala, conferinta de presa, incepere tranzactionare.

Delistarea si dreptul de retragere

Delistarea unui emitent ca urmare a desfiintarii pietelor RASDAQ si NECOTATE poate avea loc in urmatoarele situatii:

  • AGEA decide sa nu fie initiat niciun demers in vederea admiterii la tranzactionare pe piata reglementata sau pe ATS;
  • AGEA nu a fost convocata si tinuta in termenul prevazut de Legea 151/2014;
  • Nu a fost adoptata o hotarare de catre AGEA ca urmare a neindeplinirii conditiilor de cvorum sau majoritate;
  • ASF a respins cererea de admitere la tranzactionare pe o piata reglementata/ ATS formulata de emitent.

Actionarii societatilor tranzactionate pe RASDAQ beneficiaza in aceste cazuri de un drept de retragere din societate. Retragerea de la tranzactionare va opera:

  •  De la data la care s-a finalizat procedura de retragere pentru toti actionarii care au exercitat dreptul de retragere si s-a publicat raportul curent aferent;
  • De la data expirarii termenului de 12 luni prevazut de Legea 151/2014, atunci cand actionarii nu au exercitat dreptul de retragere; sau
  • De la data expirarii termenului de 12 luni prevazut de Legea 151/2014 pentrusocietatile de pe piata valorilor mobiliare necotate

Cine are dreptul de retragere?

Daca s-a tinut AGEA, pot exercita dreptul de retragere actionarii care nu au votat in favoarea unei hotarari care cuprinde decizia actionarilor de a nu intreprinde demersurile pentru admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata sau pe ATS (include actionarii care nu au participat, pe cei care s-au opus si pe cei care s-au abtinut). Data de inregistrare AGEA este data care determina actionarii relevanti.

  • Daca dreptul de retragere se naste in situatia netinerii adunarii sau imposibilitatii luarii unei decizii din lipsa de majoritate, au acest drept de retragere toti actionarii societatii din a cincea zi lucratoare de dupa implinirea termenului de 120 de zile.
  • Daca dreptul de retragere se naste in situatia respingerii de catre ASF a cererii de admitere la tranzactionare pe o piata reglementata/ATS formulata de emitent, au acest drept de retragere toti actionarii societatii din a cincea zi lucratoare ulterioara publicarii deciziei de respingere in Buletinul ASF. Atunci cand un actionar, prin fapta sau  misiunea sa, provoaca situatia care da nastere dreptului de retragere, el nu ar trebui sa beneficieze de respectivul drept.

Procedura de retragere din societate. Se aplica numai societatilor de pe RASDAQ

  • Termen de exercitare a dreptului de retragere: 90 de zile de la faptul generator
  • La primirea primei cereri de retragere din societate, se intocmeste un raport curent si se demareaza procedura de retragere:

- in maximum 5 zile lucratoare de la primirea primei cereri consiliul de administratie trebuie sa solicite ORC desemnarea de catre judecatorul delegat a unui evaluator. Se intocmeste un raport curent;

- la desemnarea evaluatorului se intocmeste un raport curent; si

- evaluatorul stabileste pretul platibil per actiune ca valoare medie ce rezulta din aplicarea a cel putin 2 metode de evaluare recunoscute de lege. La stabilirea pretului per actiune se intocmeste un raport curent

Data platii contravalorii actiunilor:

- pentru cererile primite inainte de stabilirea pretului pe actiune, in termen de 15 zile lucratoare de la data stabilirii pretului pe actiune; si

- pentru cererile primite dupa stabilirea pretului pe actiune, in termen de 15 zile lucratoare de la data primirii cererii. Nota: Termenul de 15 zile este reflectat intr-un proiect de regulament intocmit de ASF, care poate suferi o modificare in forma finala.

Dupa finalizarea perioadei de 90 de zile in care se poate exercita dreptul de retragere, se intocmeste un raport curent si actiunile sunt retrase de la tranzactionare. Desi legea nu prevede, actionarii ar putea agrea, individual si in scris, un termen de plata mai lung decat cel legal (de exemplu, pentru a evita o stare de insolvabilitate a societatii)

Costuri asociate admiterii la tranzactionare

BVB - Piata Reglementata (exclusiv TVA):

- Tarif procesare = 1.200 lei

- Tarif admitere = [3.600 lei - 21.000 lei] in functie de capitalurile proprii

- Tarif anual de mentinere = [3.600 lei - 21.000 lei] in functie de valoarea medie ponderata lunara

BVB Sistem Alternativ de Tranzactionare - AeRO (exclusiv TVA)

- Tarif procesare = 250 lei

- Tarif admitere = 700 lei

- Tarif anual mentinere = 350 lei

.