Fondul Monetar International impune Guvernului sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea romana o considera inacceptabila, luand astfel in calcul intreruperea discutiilor daca nu este agreat un deficit de 1,4%, transmite B1. In acest context, ministrul Bugetului, Darius Valcov, a declarat pentruB1 TV ca nu se accepta schimbarea regulilor in timpul jocului si ca o astfel de masura ar insemna ingenuncherea economiei romanesti.

  • UPDATE Valcov a confirmat aceste informatii si la Realitatea TV. Intrebat daca este luata in calcul ruperea acordului cu FMI in cazul in care nu se vor intelege asupra deficitului, Valcov a evitat sa dea un raspuns clar. "Cred ca orice om aflat in situatia mea s-ar lupta ca acest deficit sa nu scada sub 1,4% si sa mergem spre un 1,9% sau chiar mai mult pentru a acoperi cheltuielile bugetare (...) Sub nicio forma nu vom lua in calcul sa ingenunchierea Romaniei. Nu luam in calcul scaderea acestui deficit", a spus Valcov intrebat daca ia in calcul ruperea acordului cu FMI.
  • Practic, Guvernul doreste un deficit care sa se duca spre 2%, astfel incat sa fie acoperite toate cheltuielile programate in 2015.
  • "In niciun caz nu vom pleca la negocieri sub acest deficit de 1,4%. Sper ca informatia de aseara pe care unii dintre specialistii FMI si CE au introdus-o in discutie sa ramana doar la nivel de discutie. Vom discuta pe partea de venituri, de cheltuieli, de investitii, pornind de la nivelul de 1,4%. Eu cred ca discutia la nivel de discutii va fi altfel si vor intelege ca nu putem sa lasam de la noi 0,5% (...)Eu cred ca putem sa inchidem acest buget fara cresteri de taxe si impozite la 1,4%", a mai spus Valcov la Realitatea TV.

NOTA Acordul cu FMI expira in luna martie, insa trebuie oricum pastrate angajamentele fata de Comisia Europeana. In ceea ce priveste angajamentele, Romania a convenit cu FMI si Comisia Europeana, in cadrul acestui acord, ca tinta de deficit sa fie de 1,4% din PIB. Insa, Comisia Europeana a prevenit inca de la inceputul lunii noiembrie ca fara majorari de taxe sau reduceri de cheltuilei, deficitul ar putea urca la 2,8% din PIB. Romania s-a angajat in fata Comisiei Europene ca deficitul bugetar sa fie de 1,4% din PIB, astfel incat sa fie respectat tinta de deficit structural de 1% din PIB, asa cum cer normele europene. Guvernul vrea, insa, sa negocieze aceasta tinta.

Pe de alta parte, daca se rupe acordul cu FMI, Romania poate pierde asa-numitul "top-up". Romania beneficiaza de acest top-up la fondurile europene, ceea ce presupune ca in loc de 15% din valoarea proiectelor, Romania achita din banii proprii doar 5%, pe durata programului de asistenta cu CE. Acest top-up este un fel de recompensa pentru tarile care au acorduri cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Valcov declarase cu o zi in urma ca vor negocia cu FMI un deficit bugetar de 1,4% din PIB pentru 2015. In plus fata de acest deficit, Guvernul va mai negocia o alocare suplimentara de 0,2-0,3% din PIB pentru armata si sume pentru cofinantarea fondurilor europene, a mai spus Valcov in urma cu o zi. Acesta a precizat ca pentru cele doua componente va purta negocieri separate.

"Discutiile tehnice cu cei de la FMI au avut loc noaptea trecuta. Discutiile la nivel de ministri vor avea loc la ora 15.00.Propunerea de deficit bugetar pe cash de 0,9% a fost facuta de un reprezentant al FMI SI CE. Deficitul pe care noi ni-lam asumat anul acesta este de 1,4%, atat cash cat si ESA. Nu vom accepta ca regulile sa fie schimbate in timpul jocului. Eu totusi am mare incredere ca la ora 15.00 se va dovedi ca aceasta solicitare nu este sustinuta si de reprezentantii la varf ai FMI si CE si vom porni negocierile asa cum este normal si corect de la 1,4%, asa cum s-a convenit. Mandatul meu, ca ministru delegat pentru Buget, dar si cel al ministrului Finantelor este ca negocierile sa inceapa de la 1,4%. Nu putem sa incepem o negociere dupa ce toata luma stia ca este 1,4%, de la 0,9%. Va dati seama ca, practic, ar insemna ca noi sa acceptam, intr-un fel, ingenuncherea definitiva a economiei romanesti", a spus Valcov.

Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansata joi seara, cu argumentul ca nu mai trebuie sa existe o diferenta intre deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) si cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), asa cum s-a intamplat in anii anteriori.

O noua runda de negocieri este programata sa inceapa vineri la ora 15.00, fiind la nivel de ministri.

Potrivit Agerpres, intrebat de jurnalisti daca, cumulat cu aceste alocari suplimentare, deficitul bugetar negociat pentru anul 2015 va depasi 2% din PIB, Valcov a dat joi un raspuns negativ.

Ministrul delegat a precizat ca, dupa primele 11 luni din 2014, investitiile publice au crescut cu 3,8% fata de anul trecut, iar pentru 2015 autoritatile isi propun o crestere a investitiilor cu aproximativ 10 miliarde lei, din fonduri europene si de la bugetul de stat.

Valcov a mai spus ca in bugetul pe 2015 sunt cresteri substantiale la Ministerul Transporturilor si la Secretariatul General al Guvernului, in subordinea caruia se afla CNADNR, iar prioritare sunt investitiile in domeniul sanatatii, educatiei si infrastructurii.

"Vineri vor fi batute in cuie toate aceste lucruri, la discutiile cu FMI de la MFP si de sambata, duminica vor fi facute publice", a adaugat Valcov.