Indicele preturilor de consum (IPC) in luna noiembrie 2014 fata de octombrie 2014 este 99,81%, iar fata de noiembrie 2013 este 101,26%, a comunicat joi Statistica. Indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC) din noiembrie 2014 fata de luna precedenta este 99,80%, iar fata de luna corespunzatoare din anul precedent este 101,55%. In luna noiembrie, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare si nealimentare au scazut 0,3%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%, se mai arata in comunicatul statisticienilor. Fata de octombrie, cel mai mult s-au sxcumpit ouale, laptele si carnea de peste, dar cresteri de pret au inregistrat si preparatele din carne, confirmand faptul ca Sarbatorile ii fac pe comercianti sa ridice preturile marfurilor de sezon.

preturiFoto: Hotnews

La prezentarea Raportului privind inflatia din noiembrie 2014, BNR estima ca rata anuala a inflatiei va cobori in primul trimestru al anului viitor sub 1,5%, limita inferioara a intervalului din jurul tintei de 2,5%, pentru ca apoi sa revina la acest nivel in trimestrul al doilea si sa urce pana la finele anului la 2,2% si mai departe in 2016, la 2,6% in T3.

Cele mai importante revizuiri in scadere ale contributiilor proiectate la dinamica ratei inflatiei IPC provin din partea preturilor administrate, cu efecte pe intreg intervalul proiectiei (pana in trimestrul al treilea din 2016) ca urmare a suspendarii majorarii pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna, prevazute anterior pentru data de 1 octombrie 2014, si a prelungirii termenului de furnizare a gazelor naturale din productia interna la preturi reglementate, de la 31 decembrie 2018 pana la 1 iulie 2021.

In aceasta categorie se mai incadreaza preturile combustibililor, in prima jumatate a intervalului, pe seama reducerii recente semnificative a pretului international al petrolului Brent si cele volatile ale alimentelor, in prima parte a intervalului, ca urmare a unor socuri favorabile tranzitorii in trimestrul al treilea asociate comertului international cu produse din aceasta grupa.

Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei cobori in primele trei luni ale anului viitor la 1,1%, in principal sub impactul dezinflationist al evolutiei nivelului in lei al accizelor aferente produselor din tutun si combustibililor, dar si al dinamicii inflatiei de baza CORE2 ajustat, al celei a preturilor combustibililor si a preturilor volatile ale alimentelor, acestea din urma inregistrand o deflatie in primul trimestru.

Apoi, inflatia este asteptata sa revina la 1,5% in perioada aprilie-iunie, dupa care va creste la 1,9% in trimestrul al treilea atat pe fondul epuizarii efectelor favorabile ale socurilor de oferta din trimestrul III 2014, in care preturile volatile ale alimentelor (LFO) au consemnat deflatii, cat si pe fondul unei usoare accelerari a cresterii preturilor administrate.

Pentru 2016, BNR se asteapta la o inflatie de 2,3% pentru primele trei luni, continuand traiectoria ascendenta pana la 2,5% dupa primul semestru si la 2,6% la sfarsitul lui septembrie.