In Monitorul oficial de joi, 11 decembrie 2014, a fost publicata o ordonanta de modificare a legii contabilitatii, aceasta pregatind transpunerea de la 01 ianuarie 2015 a noii directive a contabilitatii (Directivei nr. 34/2013). Una din noutatile aduse este aceea ca toate persoane juridice romane pot utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, nu numai firmele afiliate unor persoane juridice straine. De asemenea, se reformuleaza mai clar notiunea de persoana imputernicita, in sensul ca si aceasta persoana trebuie sa fie una angajata potrivit legii si trebuie sa aiba atributii in conducerea contabilitatii.

Directiva nr. 34/2013 – noua directiva a contabilitatii- trebuie transpusa în legislatia nationala pana în data de 20 iulie 2015.

  • Autoritatile îsi propun aplicarea reglementarii comunitare începand cu data de 01 ianuarie 2015, data de la care intra în vigoare si aceasta ordonanta.
  • În acest sens, în termen de 60 de zile, Ministerul Finantelor Publice va publica prin Ordin, reglementarile contabile subsecvente. Cu aceasta ocazie, se abroga sistemul contabil simplificat, sistem de altfel neutilizat în practica.

Iata cateva modificari relevante aduse de noua reglementare:

  • Exercitiul financiar reprezinta perioada pentru care trebuie întocmite situatii financiare anuale, iar acesta de obicei coincide cu anul calendaristic. Exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic, pentru sucursalele din Romania ce apartin unor persoane juridice straine si pentru persoanele juridice cu sediul în Romania.
  • Noutatea consta în faptul ca pot utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, toate persoane juridice romane ce îsi doresc acest lucru si nu numai societatile afiliate unor persoane juridice straine. Institutiile financiare nu pot opta pentru un alt exercitiu decat anul calendaristic.
  • Contabilitatea se organizeaza si se conduce de regula în compartimente distincte, de catre directorul economic, contabilul sef sau alta persoana împuternicita sa îndeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
  • Se reformuleaza mai clar notiunea de persoana împuternicita, în sensul ca si aceasta persoana trebuie sa fie una angajata potrivit legii si trebuie sa aiba atributii în conducerea contabilitatii.
  • Desigur, contabilitatea poate fi condusa si în mod independent de o persoana membra CECCAR.  
  • Persoanele fizice ce desfasoara activitati în scopul realizarii de venituri (PFA, profesii libere, întreprinderi individuale) au obligatia sa conduca evidenta contabila în baza contabilitatii în partida simpla.
  • Noutatea consta în faptul ca acestea pot opta sa utilizeze contabilitate în partida dubla, cand reglementarile fiscale permit aplicarea acestor norme.
  • Se interzice în mod expres depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, a mai multor seturi de situatii financiare anuale pentru acelasi exercitiu. 
  • Se introduce în lege în mod implicit principiul intangibilitatii bilantului de deschidere. În acest sens, erorile contabile constatate dupa depunerea situatiilor financiare anuale se corecteaza la data constatarii acestora, potrivit reglementarilor de corectare a erorilor.
  • Mai amintim si faptul ca situatiile financiare consolidate pentru grupul de societati, se depun în termen de 15 zile de la aprobarea acestora, dar nu mai tarziu de 8 luni de la încheierea exercitiului financiar al societatii.
  • Situatiile financiare aferente anului 2014 se întocmesc conform reglementarilor contabile deja aprobate.
  • Profitam de acest moment pentru a aminti faptul ca prin Directiva nr. 34/2013, se abroga cele doua directive pe care le-am avut în vedere în contabilitate în ultimele decenii, respectiv: Directiva nr. 660/1978 cunoscuta ca Directiva a IV-a a contabilitatii si Directiva nr. 349/1983 cunoscuta ca Directiva a VII-a a contabilitatii privind conturile consolidate.(material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)