Banca Centrala a Rusiei pare disperata din moment ce a trecut la o terapie de soc, crescand dobanda cheie de la 10,5 la 17%. E drept, decizia extrem de dura a reusit sa mai franeze din devalorizarea rublei (inainte de "manevra" Bancii Centrale, dolarul se schimba pe 67 de ruble, iar dupa, pe "doar" 62 de ruble), dar ar putea arunca economia intr-o recesiune si mai adanca in 2015 decat estimau analistii. Mai mult, rusii - companii sau persoane fizice- care luasera credite in diverse valute erau pur si simplu ingenunchiati financiar de devalorizarea rublei. Banca Centrala rusa a cheltuit din ianuarie 2014 pana in prezent aproape 60 miliarde de euro pentru a sprijini cursul rublei, potrivit unor analisti, iar saptamana trecuta urcase dobanda cheie cu un punct procentual, masura ineficace, ramasa aproape fara niciun efect.

Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

De altfel, efectele interventiei bruste a Bancii Centrale a Rusiei de luni seara, cind a ridicat dobanda-cheie de la 10,5 la 17% pentru a proteja rubla, au durat doar citeva ore. Marti la prinz rubla a pierdut cistigurile de dimineata si si-a reluat scaderea in fata dolarului, transmit Reuters si Moscow Times.

Presa straina noteaza ca deocamdata pe strazile din Moscova nu se instalase panica, nefiind inregistrate cozi in fata bancilor, desi asemenea ipoteze nu sunt de ne-evitat daca situatia economica va continua in aceiasi parametri.

Saptamana trecuta, Banca Mondiala a avertizat ca in 2015 economia Rusiei s-ar putea contracta, dar estimarile Bancii Mondiale sunt optimiste, alte analize vorbind despre o scadere economica de 2%.

Luni, pretul petrolului a scazut la noi minime record ai ultimilor cinci ani si jumatate, continuand sa puna o mare presiune pe intrarile in valuta ale Rusiei. Pe acest fond nesigur si incert, nu e de mirare ca au aparut propuneri legislative ultra-nationaliste, cum ar fi cea a celui de-al treilea partid din tara, Rusia Dreapta, care a solicitat adoptarea unei legi prin care companiile sunt obligate sa converteasca in ruble pana la 50% din veniturile obtinute in valuta

Contactati de Bloomberg, reprezentantii bancii centrale din Rusia au declarat ca institutia se opune oricaror restrictii administrative de ordin financiar si in special unei masuri care sa oblige convertirea in ruble a veniturilor companiilor, scrie Mediafax.

Cu toate acestea, autoritatile de la Moscova au sfatuit marii exportatori, precum compania petroliera de stat Rosnef, sa schimbe cat mai multa valuta in moneda locala pentru a atenua presiunile pe rubla.

Premierul Dmitri Medvedev a cerut saptamana trecuta rusilor sa aiba rabdare, asigurand ca rubla isi va reveni, asa cum s-a mai intamplat in cazul unor crize precedente.

Pe de alta parte, Medvedev a cerut guvernului sa reduca cu 10% cheltuielile prevazute in bugetul anului 2015, din cauza veniturilor mai mici, provocate de criza ucraineana, si a declinului pretului petrolului, a relatat publicatia rusa Vedomosti, potrivit unor surse aproapiate situatiei, citate de Mediafax