Statistica a anuntat marti ca va amana cu 5 zile transmiterea comunicatului de presa privind PIB-ul pe 2013 (datele semidefinitive) pe care ar fi urmat sa il publice joi, invocand "timpul necesar realizarii estimarilor prin cele doua metode- metoda de productie si metoda cheltuielilor- in conditiile unor verificari suplimentare pentru asigurarea consistentei datelor". Nu este pentru prima oara cand INS amana transmiterea unor comunicate a caror data de publicare fusese asumata oficial. Oficial, d-na Adriana Ciuchea (cea in computerul careia se gasesc toate datele privind PIB-ul) a solicitat si a obtinut aceasta derogare de la presedintele INS, aratand ca are probleme in a iesi cu rezultatele la data convenita oficial. Bineinteles, permisiunea de a mai intarzia 5 zile i-a fost acordata de Tudorel Andrei.

Tudorel Andrei, presedintele INSFoto: Hotnews

Amanari recente ale publicarii unor date asumate public:

  • Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor a fost amanata pentru 31 mai (ele trebuiau prezentate in 23 mai), invocandu-se atunci "schimbarile din componenta Comisiei Centrale a recensamantului" care nu ar permis reunirea in sedinta de lucru.
  • Nici in 31 mai Comisia Centrala a Recensamantului Populatiei si al Locuintelor (CCRPL 2011), nu s-a putut intruni, publicarea rezultate amanandu-se "pentru o data ce va fi comunicata ulterior"
  • Institutul National de Statistica a mai amanat si la finele lunii septembrie 2014 publicarea datelor despre Produsul Intern Brut in trimestrul al II-lea 2014, rezultatele fiind anuntate abia in 8 octombrie. Motivul invocat: o noua metodologie de estimare aplicata din luna octombrie in toate tarile UE.