"In plan apropiat credem ca dobanzile la credite cat si la depozite vor continua sa inregistreze o tendinta descendenta astfel incat nu ar fi de mirare ca inca de la inceputul anului viitor sa vedem o diminuare a dobanzilor la depozite, urmata de o reasezare a celor la credite. Ma astept totusi ca dobanzile depozitelor bancare sa continue sa fie real pozitive, adica mai mari ca inflatia", a spus Radu Craciun, economist sef al BCR. Evolutia sub asteptari a inflatiei creste probabilitatea unei noi scaderi a dobanzii de politica monetara a BNR, din ianuarie, deoarece rata anuala a inflatiei va scadea la 1,1%-1,2% la sfarsitul lui 2014, sub tinta bancii centrale, crede Craciun.

Radu CraciunFoto: Arhiva personala

"Deoarece sunt sanse destul de mari ca inflatia sa ramana sub marginea inferioara a intervalului tintit de banca centrala in prima jumatate din 2015, putem asista la o reducere de dobanda la urmatorul Consiliul al BNR pe probleme de politica monetara programat pentru inceputul lunii ianuarie 2015 si eventuale reduceri ulterioare in nivelul rezervelor minime obligatorii", a declarat Radu Craciun, economist sef BCR.

Analistii BCR estimeaza ca dobanzile pe termen scurt ar putea ramane la niveluri scazute, influentate in principal de politica monetara a bancii centrale, in timp ce evolutia randamentelor la titlurile de stat va fi determinata de sentimentul investitorilor si de impactul masurilor de relaxare monetara derulate de Banca Centrala Europeana.