"Exista cateva zone- una e cea a controlului operativ- care in ultimii ani au fost neglijate in mod nepermis sau -ceea ce ar fi foarte grav- in mod interesat. Daca promisiunile noului ministru al Finantelor se vor implini in mare parte, ANAF va actiona pentru a-i determina pe absolut toti contribuabilii- indiferent ca este vorba de grupari de interese sau de mari trusturi de presa- sa-si plateasca pana la ultimul leu obligatiile bugetare", a spus miercuri Gelu Stefan Diaconu, seful Fiscului la evenimentul consacrat aniversarii unui an de existenta a Directiei Generale Anti Frauda, eveniment la care a participat si premierul Victor Ponta.

Gelu Diaconu, seful ANAFFoto: Hotnews

Asculta mai jos discursul sefului ANAF:

Descarca fisierul audio in format MP3

Parte a procesului de reorganizare a ANAF, in decembrie 2013 s-a realizat operationalizarea efectiva a DGAF, fapt care a implicat elaborarea si aprobarea legislatiei secundare si a procedurilor interne privind activitatea de control antifrauda, recrutarea inspectorilor antifrauda, realizarea primelor pregatiri profesionale teoretice si practice, asigurarea resurselor logistice necesare desfasurarii activitatii (amenajarea sediilor, conectarea la sistemele informatice, constituirea parcului auto, realizarea tipizatelor, a insemnelor si dotarilor specifice activitatii de control operativ).

Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) implineste un an de activitate efectiva, perioada in care au fost recrutati 1.318 inspectori antifrauda, care au stabilit sume totale de 778 milioane euro, reprezentand prejudicii constatate, amenzi si confiscari dispuse. De asemenea, la unitatile de parchet au fost detasati in directa subordine a procurorilor 261 inspectori antifrauda, care in cadrul dosarelor penale au intocmit 821 rapoarte de constatare cu prejudicii insumand 916 milioane euro.

"Prin evenimentul din 17 decembrie 2014 ne propunem sa marcam un an de responsabilitati asumate, cooperare interinstitutionala de succes si obiective indeplinite", a declarat Romeo-Florin Nicolae, vicepresedinte al ANAF, coordonator al DGAF.&