Comerciantii de carburanti si de uleiuri minerale (deseori vandute pe post de carburanti) care nu detin spatii de depozitare ar putea fi urmatorii vizati de inspectorii de la Directie Generala Anti Frauda (DGAF), acestia urmand sa se concentreze pe control antifrauda potrivit coordonatorului institutiei, Romeo Florin Nicolae, acesta fiind si vicepresedinte al ANAF. "Rrealizarea obiectivelor asumate depinde si de operationalizarea completa a DGAF, respectiv de asigurarea resurselor logistice necesare desfasurarii activitatii si de ocuparea posturilor vacante", a spus miercuri Nicolae, la sedinta de bilant a primului an de la infiintarea DGAF. La sedinta a participat si premierul Ponta, care a solicitat ANAF ca sumele depistate ca rezultat al evaziunii sa fie virate la buget, nu numai "indisponibilizate".

Gelu DiaconuFoto: AGERPRES

Seful Fiscului, Gelu Diaconu, a atras atentia ca ANAF asigura majoritatea covarsitoare a veniturilor bugetului general consolidat al statului si, in opinia sa, este institutia cu cea mai mare discrepanta intre sarcinile si competentele conferite prin lege, pe de o parte, si capacitatea administrativa pe de alta parte.

  • In prezent, DGAF lucreaza cu 1579 inspectori antifrauda fiscala, din care 104 au functii de conducere, iar ceilalti 1475 sunt in functii de executie. Media de varsta este 37 ani, peste o treime fiind femei. In functie de experienta profesionala, inspectorii antifrauda provin atat din sectorul public (structurile MFP, ANAF si alte institutii), cat si din mediul privat.
  • Conducerea DGAF este asigurata de un inspector general antifrauda, ajutat in activitatea sa de inspectori generali adjuncti antifrauda, numiti prin decizie a prim-ministrului. Inspectorul general antifrauda si un inspector general adjunct sunt procurori detasati din cadrul Ministerului Public.

Bilantul primului an de functionare:

  • In domeniul produselor accizabile, in care au fost efectuate 2.079 de actiuni de control vizand producerea, depozitarea si comercializarea produselor energetice, cu precadere uleiuri minerale care pot fi utilizate drept carburanti auto, alcool si bauturi alcoolice, tutun si produse din tutun, fiind stabilite sume totale de  221,3 milioane euro.
  • In domeniul marfurilor nealimentare, au fost verificate 8.388 firme specializate in comercializarea de produse de uz casnic, electronice, electrocasnice, medicamente si in comertul online, fiind stabilite  sume totale de 195,3 milioane euro.
  • In domeniul marfurilor agroalimentare s-au efectuat 10.908 actiuni de control si monitorizare la producatori, transportatori si comercianti de cereale si plante tehnice, produse de morarit si panificatie, legume-fructe, producatori si comercianti de carne si produse din carne, fiind stabilite sume totale de 125,1 milioane euro.
  • In domeniul constructiilor si al comertului cu materiale de constructii au fost efectuate 1.715 controale si au fost stabilite sume totale de 106,5 milioane euro.

In ceea ce priveste instrumentarea cazurilor de frauda fiscala pentru care DGAF a sesizat organele de urmarire penala, in 91% din cazuri frauda depaseste 1 milion de euro, iar 65% din valoarea totala a prejudiciilor stabilite de DGAF reprezinta TVA.