"Avem un Memorandum adoptat la nivelul guvernului, referitor la drepturile revolutionarilor, pe care il vom respecta. Acestia isi vor primi indemnizatiile si in 2015 si in 2016", a transmis vineri ministrul Finantelor, Darius Valcov. Ministrul a admis ca in in forma aparut in Monitorul Oficial joi seara s-a strecurat o eroare materiala care va fi corectata in cel mai scurt timp, vineri sau cel tarziu in sedinta de Guvern de marti, 23 decembrie 2014".

Darius ValcovFoto: Senatul Romaniei

Indemnizatiile reparatorii la care au dreptul revolutionarii care, in decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri de oameni, construind si mentinand baricade impotriva fortelor regimului comunist, si copiii eroilor-martiri pareau sa fie amanate la plata de Guvern pentru urmatorii doi ani, pana in 2017, dupa ce Ordonanta Guvernului stabilea ca prevederile articolului 18 din OU 80/2010, modificata prin Legea 283/2011, vor fi aplicate si in 2015 si 2016, scrie Mediafax.

Articolul respectiv, introdus prin Legea din 2011, stabilea ca, in 2012, indemnizatiile prevazute la articolul 4 din Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nu se acorda.

Articolul 4 mentionat facea referire la persoanele care, in perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si mentinut baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanta vitala pentru rezistenta regimului totalitar si le-au aparat pana la data judecarii dictatorului Nicolae Ceausescu, in localitatile unde au luptat pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si cei care au avut actiuni dovedite impotriva regimului si insemnelor comunismului intre 14- 22 decembrie 1989, denumiti "Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite", si stabileste ca acestia trebuie sa primeasca o indemmnizatie lunara, calculata prin aplicarea unui coeficient de 1,10 la salariul mediu brut pe economie, daca venitul lor este mai mic decat acest indicator.

De aceleasi drepturi ar trebui sa beneficieze si copiii eroilor-martiri, indiferent de varsta, daca nu sunt incadrati intr-o forma de invatamant ori nu realizeaza venituri din motive neimputabile lor.