Un om de afaceri s-a sinucis din cauza caderii rublei, casele de schimb moscovite afiseaza modificarile cursului de schimb de mai multe ori pe zi, iar populatia isi scoate banii din banci ca sa-si cumpere televizoare si telefoane scumpe ca sa nu stea cu banii cash expusi devalorizarii- acestea sunt primele semne ale panicii care s-a instalat in Rusia si care poate avea efecte perverse periculoase la nivel international. Revenirea turismului egiptean este pusa in dificultate dupa ce 4 rusi din 10 (rusii fiind cei care asigurau 60% din veniturile din turismul local) au renuntat la vacantele planuite. Franta si Elvetia- destinatiile preferate de rusi pentru schi- se plang si ele de scaderea veniturilor din turism In schimb, Rusia s-a umplut de vizitatori chinezi, atrasi de cursul de schimb avantajos pentru ei. Exportatorii pe pietele rusesti isi refac in scadere toate calculele, iar liderii mondiali se intreaba care va fi urmatoarea miscare a lui Putin: va incepe sa vanda masiv titluri de stat americane pentru a pune in pericol economia dusmanului sau traditional, va manipula piata cerealelor sau se va aseza la masa negocierilor?

Foto:

Mai jos, o istorie a crizelor din Rusia ultimilor 150 de ani. (sursa: Business Insider, citand un raport al Goldman Sachs)

Daca tinem cont de faptul ca Rusia detine obligatiuni de stat americane in valoare de 100 de miliarde de dolari, o vanzare masiva pe piata ar putea produce pagube economiei americane, riscand sa puna Trezoreria in pozitia de a creste ratele de dobanda.

Nu mai tarziu de duminica, autoritatile din Belarus au blocat magazinele online si site-urile de informatii, masura destinata impiedicarii unui asalt al populatiei in banci si magazine, in incercarea de a-si proteja economiile de devalorizarea abrupta a rublei belaruse din cauza prabusirii rublei rusesti.

Aceste masuri sunt aplicate incepand de vineri, in timp ce guvernul a anuntat ca achizitiile de valuta vor fi taxate cu 30%, iar exportatorii au primit ordin sa isi converteasca jumatate din incasari in moneda locala.

Magazinele online au fost la randul lor blocate in masa, iar guvernul a anuntat un moratoriu asupra cresterii preturilor pentru bunurile de consum, fortand producatorii locali de aparatura electronica sa creasca livrarile si sa mentina preturile, cu riscul de a da faliment.

Belarusii au stat la coada ore in sir pentru a-si goli conturile bancare si au devalizat magazinele pentru a-si proteja economiile, aprovizionandu-se cu aparatura electronica fabricata in strainatate si cu articole menajere.

Valoarea rublei statului belarus s-a redus la aproape jumatate de la inceputul acestui an, lovita in plin de prabusirea rublei, economia tarii fiind puternic dependenta de cea a Rusiei.

Intre timp, China a anuntat ca va sprijini, daca va fi necesar, economia Rusiei, fara a detalia in ce anume va consta acest sprijin.

Vineri, intr-o sedinta fulger, Camera Inferioara a Parlamentului rus a aprobat o lege prin care sectorul bancar va primi de anul viitor echivalentul a aproximativ 13 miliarde si jumatate de euro, scrie Digi24. Legea e menita sa contracareze efectul sanctiunilor occidentale asupra sistemului bancar rus.

Situatia devine tot mai dificila pentru miliardarii rusi. Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, a pierdut 700 de milioane de euro in doar doua zile. De altfel, cei mai bogati 20 de oameni din Rusia au pierdut peste opt miliarde de euro, in ultimele 48 de ore, din cauza devalorizarii rublei. Cu toate acestea expertii atrag atentia ca o reactie dura a Rusiei la sanctiuni ar putea afecta piata mondiala.

Din punct de vedere al exporturilor in Rusia, Romania nu este un jucator foarte important; de la 1 miliard de euro incasari din exporturile spre Rusia in 2012, in 2013 acestea au urcat la 1,3 miliarde euro, potrivit datelor Statisticii.

Pentru a avea o imagine globala a efectelor, caderea rublei trebuie conexata cu scaderea pretului la petrol, se arata intr-o analiza a Oaktree Capital Management.

  • Preturi mai mici la petrol inseamna venituri mai mici ale principalelor natiuni producatoare de petrol: arabii, rusii, sultanatul Bruneiului sau costuri mai mici ale principalelor state importatoare de petrol: SUA, China, Japonia si Marea Britanie.
  • Firmele producatoare isi vad si ele castigurile amenintate (cheltuiesc la fel de mult cu un produs care valoreaza tot mai putin pe piata), iar piata muncii in acest sector este perturbata
  • Veniturile companiilor de transport aerian ar putea creste din cauza volumului mai mare al calatorilor si al costului mai redus cu combustibilul
  • Teoretic, consumatorii finali au la dispozitie mai multi bani de cheltuit pe  alte bunuri decat energia, de acest lucru beneficiind retailerii si producatorii de bunuri de consum.
  • Un declin in pretul benzinei induce oamenilor de a calatori cu masina mai mult decat de obicei, acest lucru ducand la cresterea cererii de benzina.
  • E drept, scaderea pretului petrolului determina marii producatori sa isi reduca productia si sa o stocheze

pentru a fi vanduta ulterior la preturi mai mari.