Grupul bancar israelian Leumi Bank, prezent si pe piata din Romania, a acceptat luni sa plateasca o amenda de 270 milioane de dolari si sa furnizeze numele a peste o mie de clienti pentru a scapa de urmarirea penala pentru ajutor acordat evaziunii fiscale in SUA, scrie AFP.

Institutia financiara a pledat vinovata la acuzatia ca a ajutat americani bogati sa-si ascunda averile in paradisuri fiscale, potrivit unui comunicat al Departamentului american de Justitie.

Ministerul evoca intalniri secrete intre 2000 si 2011 intre angajati ai Bank Leumi Group si americani bogati care au avut loc in hoteluri, gradini publice si cafenele din SUA si intreaga lume pentru a pune in aplicare metode destinate sa insele fiscul american.

Banca, o filiala a uneia dintre cele mai mari institutii financiare din Israel, Bank Leumi le-Israel, a acceptat si sa furnizeze autoritatilor peste 1.500 de nume ale clientilor ei din SUA.

Este pentru prima data cand o institutie financiara israeliana isi recunoaste faptele in materie de evaziune fiscala in Statele Unite, atrage atentia ministerul.

Bank Leumi le-Israel si opereaza pe piata romaneasca sub numele Bank Leumi Romania din anul 2006, avand o retea de 21 de unitati in cele mai importante orase.