Guvernul a aprobat marti un proiect de Ordonanta de Urgenta privind obligatia operatorilor economici de a utiliza case de marcat fiscale cu jurnal electronic. Casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hartie, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autoritatii fiscale. Initial, proiectul privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale prevedea si organizarea de loterii fiscale, insa aceasta prevedere nu a mai fost aprobata, discutarea ei fiind amanata pentru luna ianuarie.

O alta masura cuprinsa in proiect care nu a fost aprobata era cea referitoare la asigurarea unui schimb automat de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si banci.

Potrivit Ministerului Finantelor, dotarea obligatorie a caselor de marcat cu un jurnal electronic, conectat la un server central al autoritatilor fiscale, ar fi o masura pentru combaterea evaziunii la TVA.

Proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor prevede perioade tranzitorii pentru dotarea firmelor cu case de marcat cu jurnal electronic, respectiv: 180 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ pentru operatorii economici care au calitatea de mari contribuabili; 210 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ pentru contribuabilii mijlocii; 390 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ pentru micii contribuabili.

In continutul bonului fiscal va fi introdus ca element obligatoriu pentru aparatele cu jurnal electronic codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.