Banca VTB din Rusia, a doua ca marime din aceasta tara, a primit un ajutor guvernamental in valoare de 100 de miliarde de ruble (1,4 miliarde euro) pentru consolidarea capitalului, institutia fiind afectata de sanctiunile occidentale si deprecierea rublei.

VTB anticipeaza ca va mai primi fonduri suplimentare de 150 de miliarde de ruble (2,1 miliarde euro) in cursul primului trimestru al anului viitor, scrie Mediafax, care citeaza AFP.

Fondurile suplimentare, care vor proveni din fondul de rezerva rus alimentat in ultimii ani cu o parte din veniturile petroliere, vor fi folosite pentru finantarea unor proiecte de infrastructura, precizeaza VTB intr-un comunicat.

Potrivit decretului publicat marti de guvern, finantarea va fi acordata sub forma unor imprumuturi pe termen de 30 de ani.

In urma sanctiunilor occidentale legate de criza ucraineana, care impiedica marile banci de stat sa acceseze pietele de capital occidentale, guvernul rus a anuntat ca va sustine banca VTB, care finanteaza marile proiecte publice.

Ministrul Economiei, Anton Siluanov, a declarat saptamana trecuta ca o alta banca de stat, Gazprombank, va primi in urmatoarele zile 70 de miliarde de ruble (980 milioane euro).

Necesitatea sustinerii bancilor a fost amplificata de prabusirea rublei, de la jumatatea lunii decembrie. Parlamentul de la Moscova a votat rapid un plan de recapitalizare a sectorului bancar, considerat fragil, cu pana la 100 de miliarde de ruble (14 miliarde euro). Bancile care vor beneficia de sprijin din partea statului vor fi cunoscute la jumatatea lunii ianuarie.

Obiectivul acestui sprijin este ca bancile sa fie suficient de solide pentru a putea sa continue creditarea economiei.