Lituania a intrat in zona euro la 1 ianuarie, devenind al 19-lea membru al uniunii monetare cu speranta unei apropieri mai mari de vestul Europei, pe fondul tensiunilor cu Rusia si in pofida riscurilor de crestere a preturilor, scrie AFP, citat de Mediafax.

Finalizand adoptarea monedei unice europene de catre tarile baltice, dupa Estonia in 2011 si Letonia in 2014, Lituania se vede un simbol al integrarii economice si politice cu Occidentul, a declarat presedinta tarii, Dalia Grybauskaite.

"Aderarea marcheaza simbolic etapa finala a integrarii in Uniunea Europeana si reprezinta securitatea noastra, nu doar economica ci si politica", potrivit unui comunicat al Presedintiei.

Evenimentul conincide cu afirmarea rolului mai important jucat de membrii mai recenti ai UE, cu ex-premierul polonez Donald Tusk ales recent presedinte al Consiliului European, in timp ce Letonia preia la 1 ianuarie presedintia semestriala a Uniunii.

Tarile baltice, care au pus capat ocupatiei sovietice in anii ¬90, dupa o jumatate de secol, au aderat la UE si NATO in 2004.

Potrivit unui sondaj publicat in noiembrie de banca centrala, 53% dintre cei 3 milioane de lituanieni sustin adoptarea euro si 39% sunt impotriva.