BNR a cotat luni moneda nationala la un curs usor mai depreciat decat cel afisat in ultima zi a anului trecut- 4,4973 de lei/euro. Evolutia de luni vine dupa ce in mini-vacanta de Sarbatori tranzactiile se faceau si pentru cursuri ale leului de peste 4,51 in fata euro. Economistii ING au calculat o depreciere a leului pe intreg anul 2014 de numai 0,5%- o performanta relativ buna , cata vreme zlotul si forintul au pierdut 4%, respectiv 8% in 2014, dar leul a parut sa beneficieze si de sprijinul BNR. "Perechea euro/dolar este tranzactionata in jurul 1.1940 si pare a nu avea puterea sa paraseasca zona. Forintul a atins in cursul diminetii un minim al ultimilor trei ani fata de euro la 321.020/EUR. Luni dimineata pretul aurului s-a mentinut pe trendul crescator al ultimelor zile, sustinut de cumparatorii de metal pretios fizic din China. In momentul redactarii, pretul aurului este cu putin sub 1,195.00 dolari pe uncie in timp ce argintul se situeaza cu putin peste 16.00 dolari pe uncie", spun la randul lor economistii Piraeus Bank.

cursFoto: Hotnews

I"n cursul unui interviu publicat vineri, presedintele Bancii Centrale Europene a declarat ca exista o unanimitate in cadrul consiliului ca banca ar trebui sa reactioneze la o prea lunga perioada de inflatie scazuta. In momentul de fata se fac pregatirile tehnice pentru ajustarea dimensiunilor, vitezei de reactie si a structurii masurilor ce vor fi luate. Investitorii asteapta cu interes citirea datelor privind inflatia in decembrie in Germania care va avea loc astazi si inflatia din zona euro care va deveni publica miercuri pentru a gasi indicii privind dimensiunile actiunii BCE Euro a scazut sub nivelul USD 1.2000/EUR luni dimineata atingand un minim fata de dolar neatins din 2006 la USD 1.1860/EUR. In momentul redactarii perechea este tranzactionata in jurul 1.1940 si pare a nu avea puterea sa paraseasca zona. Forintul a atins in cursul diminetii un minim al ultimilor trei ani fata de euro la 321.020/EUR dupa ce indicele care masoara activitatea economica a scazut in decembrie sub asteptari. RON a deschis in crestere la 4.4900/EUR deprecindu-se la 4.5000/EUR. Consideram ca leul va inchide mai puternic astazi.", mai scriu economistii Piraeus Bank.

PIATA MONETARA

In prima zi de tranzactionare a noului an ratele depo au scazut cu 2-3 puncte de baza in vreme ce cateva biduri pe segmentul scurt al randamentelor implicite se gasesc in teritoriul negativ.

PIATA TITLURILOR

Luni, Ministerul Finantelor a vandut, conform planului, cinci sute milioane lei in certificate de trezorerie cu maturitate de sase luni in cadrul primei licitatii a anului. Guvernul a platit un randament mediu de 1.43% si un randament maxim de 1.48%. Prima zi de tranzactionare pe piata secundara a titlurilor suverane denominate in lei a inceput modest, investitorii dezmortindu-se dupa sarbatorile de iarna.

METALE PRETIOASE Luni dimineata pretul aurului s-a mentinut pe trendul crescator al ultimelor zile, sustinut de cumparatorii de metal pretios fizic din China. In momentul redactarii, pretul aurului este cu putin sub 1,195.00 dolari pe uncie in timp ce argintul se situeaza cu putin peste 16.00 dolari pe uncie, platina se mentine usor peste 1,200.00 dolari pe uncie iar pretul paladiului se situeaza peste 795.00 dolari pe uncie.