Inaintea Revelionului, Finantele au publicat in Monitorul Oficial doua ordine ANAF ce detaliaza procedura de declarare a bonurilor fiscale in declaratia informativa 394 privind achizitiile si livrarile pe teritoriul national si procedura de distribuire a procentului de 2% din impozitul pe venitul din salarii, ocazie cu care se modifica declaratia 230. Este vorba de Ordinul ANAF nr. 4018 si 4019/ 2014

anafFoto: Hotnews

Consultati Ordinul ANAF nr. 4018 aici si puteti consulta Ordinul ANAF nr. 4019 aici

Ordinul ANAF nr. 4019/2014 aduce o precizare foarte importanta privind modul de declarare a achizitiilor si livrarilor efectuate pe teritoriul national de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA in Romania, respectiv procedura privind declararea bonurilor fiscale in declaratia informativa 394.

  • Potrivit acestui temei normativ, pana la data de 31 decembrie 2016, se scutesc la declarare bonurile fiscale emise intre operatorii inregistrati in scopuri de TVA in Romania. Practic, procedura valabila in anul 2014 se va aplica si in anii 2015 si 2016.
  • Cu aceasta ocazie, reamintim faptul ca bonurile fiscale emise de aparatele de marcat fiscale pe care este imprimat codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania al cumparatorului, cu valoare de pana la 100 euro inclusiv TVA, au calitate de document justificativ pentru deducerea TVA.
  • Desigur, se necesita ca aceste bonuri sa contina si celelalte elemente minime obligatorii, cum ar fi denumirea exacta a bunurilor si serviciilor, cota de TVA etc., pentru a se putea exercita dreptul de deducere, iar achizitiile trebuie sa fie efectuate intr-un scop ce permite deducerea TVA.
  • Si in anii urmatori se vor declara numai achizitiile/livrarile insotite de o factura, inclusiv cele supuse taxarii inverse, efectuate intre doua persoane inregistrate in scopuri de TVA. Nu se declara autofacturile.

Ordinul ANAF nr. 4018/2014reglementeaza un nou formular prin care salariatii pot dispune de o suma de 2% din impozitul pe venitul din salarii, suma ce poate fi directionata pentru sustinerea entitatilor non-profit, pentru sustinerea cultelor religioase sau pentru acordarea de burse private.

  • In principiu, procedura nu este noua, iar persoanele fizice salariate ce doresc destinatia acestei sume catre entitatile mai sus amintite, au acest drept in temeiul art. 57 alin. (4) din Codul fiscal. Exercitarea acestui drept se face prin depunerea formularului 230 la autoritatea fiscala la care persoana fizica este arondata, pana pe data de 25 mai a anului urmator.
  • Procedural, formularul se poate depune la registratura organului fiscal, sub semnatura electronica sau prin posta.
  • Noutatea adusa de actul normativ consta in detalierea mai exacta a procedurilor de completare a formularului, in functie de cele doua posibile destinatii:

a) entitati non-profit sau unitati de cult;

b) bursa privata.

Contribuabilul bifeaza una dintre aceste doua casute si, in functie de situatia sa exacta, va anexa documente ce atesta plata bursei private.

  • Desigur, si ceilalti contribuabili ce achita impozit intr-un mod independent, cum ar fi persoanele ce desfasoara activitati independente, PFA sau cei ce practica o profesie libera, pot directiona procentul de 2% din impozitul pe venit datorat bugetului, direct prin completarea formularului 200 Declaratie de venit. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.

Citeste si "Incepand cu 01 noiembrie 2016, toti micii comercianti vor fi obligati sa asigure conectarea la distanta pentru transmiterea de date fiscale catre ANAF"

sau

"Posibilele cresteri ale salariului se stabilesc procentual din indicele productivitatii muncii. Aceasta limita se stabileste prin legea anuala a bugetului de stat"

Sau consulta aici arhiva modificarilor legislative in materie fiscala din 2014.