Banca Nationala a Romaniei a publicat luni dinamica ratelor de dobanda aplicate in sectorul bancar intern in luna noiembrie 2014. Datele BNR indica continuarea evolutiilor divergente, insa spre deosebire de luna octombrie, marjele nete de dobanda au scazut pe segmentul RON si au crescut usor pe segmentul EUR. Declinul marjelor de dobanda pe segmentul RON a fost determinat de decizia de politica monetara a BNR din noiembrie (reducerea ratei de dobanda de referinta de la 3% la 2.75%), dar si de excesul de lichiditate la RON. De altfel, ratele de dobanda au atins minime istorice la creditele si depozitele in RON, atat la cele in sold, dar si la cele noi, in luna noiembrie 2014, se arata intr-un raport al bancii Transilvania.

■ Pe de alta parte, cresterea marjei de dobanda pe segmentul EUR pare sa fie de natura temporara, avand in vedere perspectivele de politica monetara din Zona Euro (implementarea unor noi masuri de relaxare monetara) si Romania (convergenta ratelor rezervelor minime obligatorii catre nivelul din Uniunea Monetara Europeana).

■ Pe segmentul credite/depozite in sold in RON marja neta de dobanda s-a redus cu 23 p.b. luna/luna, la 5.31 p.p., evolutie determinata, in principal, de declinul ratei de dobanda la credite (cu 35 p.b. la 7.79% - nivel minim istoric). De asemenea, rata de dobanda la depozite s-a diminuat cu 12 p.b. luna/luna la 2.48% - nivel minim istoric.

■ Totodata, pe segmentul credite/depozite noi in RON marja neta a scazut cu 24 p.b. la 4.28 p.p. (minimul din primavara anului 2011), evolutie determinata de scaderea ratei de dobanda la credite cu 53 p.b. la 6.53% (minim istoric). De asemenea, rata de dobanda la depozite s-a diminuat cu 29 p.b. la 2.25% (minim istoric).

■ In ceea ce priveste creditele/depozitele existente in EUR marja neta a urcat cu 2 p.b. luna/luna, la 3.27 p.p., evolutie determinata de declinul mai pronuntat al ratei de dobanda la depozite (cu 6 p.b. la 1.55% - minim istoric). Rata de dobanda la credite s-a redus cu 3 p.b. la 4.83% - de asemenea, un nivel minim istoric.

■ Pe de alta parte, marja neta de dobanda a crescut cu 22 p.b. la 3.22 p.p. pe segmentul credite/depozite noi in EUR, evolutie determinata de majorarea ratei de dobanda la credite cu 13 p.b. la 4.56%. Pe de alta parte, rata de dobanda la depozite s-a redus cu 9 p.b. la 1.34% - nivel minim istoric.

■ Dinamica recenta a acestor indicatori se incadreaza in limitele scenariului central al BT, conform caruia vom asista la convergenta ratelor de dobanda (RON vs. EUR), date fiind premisele privind politica monetara pe termen mediu (Romania, Zona Euro), dar si perspectivele de aderare a Romaniei la la Uniunea Monetara Europeana si Uniunea Bancara Europeana.

■ Din perspectiva trimestrelor urmatoare marjele de dobanda ar putea converge si stabiliza la 5 p.p. pentru creditele/depozitele in sold in RON, respectiv 3 p.p. pentru creditele/depozitele in sold in EUR.

NOTA: p.b. = puncte baza; p.p. = puncte procentuale