Ministerul Finantelor Publice va continua in 2015 politica ajutorului de stat, care va duce la crearea a cel putin 20.000 de noi locuri de munca prin doua scheme de ajutor de stat, a declarat joi ministrul Darius Valcov, la finalul intalnirii cu premierul Victor Ponta la sediul MFP, scrie Agerpres. Valcov a precizat ca la jumatatea lunii februarie vor fi semnate la Guvern acorduri cu 30 de companii, care vizeaza crearea a 3.000 de noi locuri de munca, in urma solicitarilor depuse pana acum. Cele doua scheme de ajutor de stat la care a facut referire oficialul MFP sunt multianuale si autoritatile estimeaza circa 1.700 de companii beneficiare pentru prima schema, care va duce la crearea a 35.000 locuri de munca si 150 de beneficiari pentru cea de-a doua schema de ajutor de stat.

Victor Ponta si Darius ValcovFoto: Hotnews

Premierul Victor Ponta s-a intalnit joi cu conducerea MFP, la sediul institutiei, iar obiectivele principale ale MFP pentru 2015 vor fi combaterea evaziunii fiscale si rezultate suplimentare in colectarea veniturilor, combaterea birocratiei si continuarea proiectelor de informatizare, precum si finalizarea noului Cod Fiscal si a noului Cod de procedura fiscala si transmiterea acestora catre Parlament, astfel incat sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016.

In afara acestor prioritati, Valcov a afirmat ca in 2015 intentioneaza sa modifice Legea finantelor publice, Legea finantelor publice locale si Legea privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Potrivit ministrului Finantelor MFP va avea la finalul lui 2015 un program informatic care va oferi informatii detaliate, in timp real, cu privire la angajarea si utilizarea resurselor bugetare la nivelul fiecarei institutii publice din Romania.

"Ne propunem ca pana la finalul acestui an sau chiar mai devreme sa reusim ca plata sanctiunilor contraventionale sa se faca intr-un cont unic de trezorerie si sa avem o baza comuna cu ministerul de interne.Vrem ca dupa prima jumatate a anului, dupa ce vedem cum s-a aplicat noua prevedere de echilibrare a bugetelor locale, sa o imbunatatim si din 2016 aceasta sa fie ca o regula in bugetele anuale ale Romaniei", a spus ministrul Finantelor.

De asemenea, Valcov intentioneaza ca in urmatoarele 2-3 saptamani sa puna pe masa Guvernului proiectul de reorganizare al MFP, in contextul comasarii MFP si Ministerului Bugetului.

Oficialul MFP a mai mentionat pentru anul 2015 crearea unei banci de dezvoltare in cadrul Eximbank care sa ajute firmele care atrag fonduri europene, precum si introducerea din trimestrul II a loteriei bonurilor fiscale, imbunatatirea programului Prima Casa, prin alocari suplimentare si extinderea domeniului de activitate, si implementarea acceptarii platii cu cardul pentru taxe si impozite prin Trezoreria statului.

O alta prioritate a MFP pentru acest an va fi definitivarea unui normativ de cost pentru cheltuielile cu bunurile si serviciile, care sa fie aplicat tuturor institutiilor publice si care va duce in cativa ani la reducerea cheltuielilor pentru acest capitol cu 10 - 20%