De la data de 1 februarie 2015 intra in vigoare noua procedura privind inregistrarea in scopuri de TVA. Vezi care sunt cele 3 situatii posibile care pot aparea, cat va dura inregistrarea si ce noutati aduce noul Ordin ANAF

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 12 ianuarie 2015, 13:31 Economie | Finanţe & Bănci


Startup-ul si TVA
Foto: sxc.hu
De la data de 1 februarie 2015 intra in vigoare o noua procedura privind inregistrarea in scopuri de TVA. Justificarea inregistrarii se va efectua prin completarea declaratiei pe propria raspundere formular 088 ce va fi regasit in perioada urmatoare in legislatie. Intra in text pentru a vedea care sunt cele 3 situatii posibile care pot aparea, cat va dura inregistrarea sau consulta mai jos OpANAF nr. 17/2015 care reglementeaza noile conditii.

 Prin OpANAF nr. 17/2015, organul fiscal adopta criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA aplicabile de la data de 1 februarie 2015. Cu aceasta ocazie se modifica procedura inregistrarii in scopuri de TVA iar actul normativ se aplica pentru urmatoarele trei situatii cand se decide inregistrarea in scopuri de TVA:

1. inregistrarea in scopuri de TVA de la inmatricularea persoanei juridice la Registrul comertului, cand se estimeaza depasirea plafonului de scutire de 220.000 lei, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. In acest caz, se necesita ca in aceeasi zi cu depunerea documentatiei la Registrul comertului sa se depuna si la organul fiscal cererea de inregistrare in scopuri de TVA formular 098.

 Nota: nu credem ca poate fi aplicata aceasta procedura pentru ca in ziua inregistrarii documentatiei de inmatriculare la Registrul comertului societatea nu are personalitate juridica, nu detine un numar de inmatriculare si nici un cod unic de inregistrare, practic nu exista. Vom vedea cum se reformuleaza aceasta situatie.

2. Inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune ulterior inmatricularii societatii, chiar daca nu se atinge plafonul ce obliga la inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal. Ulterior inmatricularii la Registrul comertului, o societate ce desfasoara activitati economice si nu este inregistrata in scopuri de TVA are dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune chiar daca nu atinge plafonul ce obliga la inregistrarea in scopuri de TVA. In acest sens, cand doreste sa se inregistreze in scopuri de TVA, va depune la organul fiscal competent declaratia de mentiuni formular 010.

3. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu de catre autoritatile fiscale se pot inregistra in scopuri de TVA dupa eliminarea neconformitatilor. In acest sens, aceste persoane ce se reinregistreaza in scopuri de TVA depun la organul fiscal competent formularul 099.

Criteriile pe care le vor avea in vedere autoritatile fiscale cand permit inregistrarea in scopuri de TVA sunt:
a. persoana juridica nu are interdictie de a desfasura activitati economice in spatiul destinat sediului social sau in spatiul aferent sediilor secundare;
b. niciunul dintre administratori si/sau asociatii persoanei cu raspundere limitata si nici societatea insasi nu inregistreaza in cazierul fiscal infractiuni impotriva legislatiei financiar-contabile si fiscale;
c. in urma unei evaluari rezulta intentia si capacitatea persoanei juridice de a desfasura activitati economice.

Justificarea inregistrarii in conditiile tehnico-economice se va efectua prin completarea declaratiei pe propria raspundere formular 088 ce va fi regasit in perioada urmatoare in legislatie.

In functie de aceste criterii sunt posibile 3 situatii:
a. daca persoana impozabila indeplineste conditiile, organul fiscal competent emite decizia de inregistrare in scopuri de TVA;
b. cand nu sunt indeplinite conditiile, cererea persoanei impozabile este respinsa, motivandu-se cauzele;
c. cand persoana impozabila indeplineste partial criteriile de reevaluare, persoana impozabila prin reprezentantul legal este invitata la sediul organului fiscal, in scopul evaluarii finale.

In functie de situatii concrete si de clarificarile aduse, procedura stabilita de actul normativ permite atat inregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a clarificarilor aduse cat si declansarea unor inspectii efectuate de Directia Antifrauda daca informatiile furnizate de catre persoana impozabila sunt incorecte, false sau tendentioase.

 In functie de toate aceste situatii, decizia de emitere sau respingere a cererii de inregistrare in scopuri de TVA se va realiza intr-un termen de la o zi lucratoare, cand exista o documentatie completa si corecta, pana la 30 zile lucratoare, cand se necesita verificari si clarificari suplimentare. Material realizat cu sprijinul consultantului Fiscal Adrian Benta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

75395 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Incepe marea ameteala! (Luni, 12 ianuarie 2015, 13:38)

  Johanis [utilizator]

  Ne spune cineva de ce apar ceste noi modificari?
  Daca motivatia ACESTOR NOI PREVEDERI AR FI FOST DIMINUAREA EVAZIUNII FISCALE PRIN NEPLATA TVA-ului intracomunitar, modificarile aduse sunt apa de ploaie.
  Daca sunt alte motive, pot fi precizate acestea?
  De ce este nevoie de un plafon pt inregistrarea in scopuri de TVA?
  De ce ne prefacem ca muncim?
  De ce nu exista NICIO dezbatere pe aceste teme fiscale?
  De ce, de ce, de ce......
  • 0 (0 voturi)    
   Sau poate ca... (Marţi, 13 ianuarie 2015, 20:36)

   exact [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   1). Nu se poate discuta despre "EVAZIUNE FISCALA PRIN NEPLATA TVA-ului intracomunitar" deoarece ea nu exista. In spatiul intracomunitar TVA-ul intra in sfera scutirilor, vezi inregistrarile ROI.
   2). Aceste noi prevederi au menirea de-a aduce imbunatatiri vechilor prevederi, in ideea in care zona TVA-ului este cea mai sensibila. Masurile sunt bune, iar cateva conditii de bun simt suficient de explicite, nu pot fi considerate decat utile. In felul acesta agentii economici seriosi nu vor fi afectati, in schimb, societatile noi care au ca si obiect de activitate "facturarea cu TVA" vor fi putin afectate si trebuie doar sa isi justifice intentia si capacitatea de-a desfasura aceste operatiuni.
 • +2 (2 voturi)    
  Pentru ca ... (Marţi, 13 ianuarie 2015, 9:18)

  EuIoan [utilizator]

  Ministerul de finante e plin de tot felul de dinozauri care trebuie sa se faca ca fac ceva . Pentru ca sunt de obicei condusi de habarnamisti . Pentru ca nu se vrea sa ajunga nimic de capul contabililor . Pentru ca nu discuta nimeni subiecte de genul asta in general. Nimeni in afara de contabili nu le intelege .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by