In Monitorul Oficial de marti, 13 ianuarie 2015, a fost publicata legea de aprobare a ordonantei ce a reglementat impozitul pe constructii datorat la bugetul de stat, cunoscut in limbajul uzual ca taxa pe stalp,. Partea foarte buna este ca acest impozit se reduce iar valoarea acestuia in anul 2015 este de 1%, fata de anul trecut cand s-a aplicat un procent de 1,5%. In plus, se aduce si o detaliere mult mai exacta a bazei de calcul si a constructiilor aflate in sfera impozitului. Legea reformuleaza si modul in care se va calcula in continuare impozitul, aducand un numar de 12 precizari foarte exacte pe care le vom enumera mai jos.

HotNews.roFoto: Hotnews

Incepand cu anul 2015, impozitul pe constructii datorat catre bugetul de stat este redus la 1% din valoarea bruta a acestora, conform Legii nr. 11/2015. Aceasta este modificarea principala si fundamentala de care va trebui sa tinem cont.

Legea reformuleaza si modul in care se va calcula in continuare impozitul, aducand un numar de 12 precizari foarte exacte pe care le vom enumera in continuare:

  • Baza de calcul de la care se porneste la determinarea impozitului este soldul debitor al conturilor de constructii valoare bruta existenta in situatiile financiare de la 31 decembrie a anului anterior.
  • Daca in anul in curs se realizeaza o modernizare, aceasta nu conduce in perioada curenta la majorarea impozitului, ci va fi luata in considerare la determinarea impozitului din anul urmator.
  •  Nu se datoreaza impozitul pe constructii catre bugetul de stat pentru constructiile la care se datoreaza impozit pe cladiri catre bugetul local.
  •  Daca in anul in curs se efectueaza o consolidare, modernizare sau extindere pentru o constructie detinuta prin contract de inchiriere, administrare sau alt contract cu drept de folosinta, aceasta suma nu se afla in sfera impozitului. Aceasta prevedere trebuie analizata in contextul notificarii proprietarului cu valoarea modernizarii iar, dupa caz, acesta va avea obligatia reactualizarii bazei impozabile.
  •  Nu se datoreaza impozit pe constructii pentru cele regasite in subgrupa 1.2.9 "Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole" din catalogul mijloacelor fixe.
  •  Nu se datoreaza impozit la bugetul de stat pentru valoarea constructiilor detinute de structurile sportive.
  •  Nu se datoreaza impozit la bugetul de stat pentru valoarea constructiilor situate in afara frontierei de stat a Romaniei, chiar daca acestea se regasesc in apele marilor teritoriale si a zonei economice maritime a Romaniei.
  • In cazul in care se efectueaza modernizari sau amenajari la constructii aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale detinute intr-o forma legala de un operator economic, pentru acestea nu se datoreaza impozit la bugetul de stat. Acelasi tratament de scutire de impozit la bugetul de stat se va aplica si daca o astfel de constructie urmeaza sa fie trecuta in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale in perioada urmatoare a exercitiului.
  • Pentru constructiile administrate de RAAPPS nu se datoreaza impozit la bugetul de stat.
  • Daca in cursul anului curent se inregistreaza operatiuni de majorare sau diminuare a soldului debitor al conturilor de constructii (vanzari, cumparari), impozitul din anul curent nu se recalculeaza iar acestea vor fi luate in considerare la calcul impozitului datorat in anul urmator.
  • Cheltuiala cu impozitul pe constructii datorat bugetului de stat este o suma deductibila la calculul impozitului pe profit.

Avand in vedere ca este o reducere de impozit, dublata de o clarificare semnificativa a modului in care se determina baza impozabila, nu putem decat sa ne bucuram de aparitia noului act normativ.

Cu aceasta ocazie amintim faptul ca impozitul pentru anul 2015 se declara o singura data in baza declaratiei 100 pana pe data de 25 mai. Impozitul se achita in doua rate egale, pana la data de 25 mai, respectiv 25 septembrie inclusiv.

In cazul in care exista contribuabili ce nu au datorat anul trecut impozit dar incepand cu 2015 datoreaza la plata acest impozit, acestia au termen pana pe 30 ianuarie 2015 sa depuna declaratie de mentiuni 010 pentru a declara in vectorul fiscal impozitul pe constructii. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.