Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

INS: Productia industriala a scazut cu un ritm lunar de 0.8% in noiembrie

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 14 ianuarie 2015, 11:04 Economie | Finanţe & Bănci

Productia industriala a scazut cu un ritm lunar de 0.8% in noiembrie, pe fondul declinului componentelor prelucratoare (cu 0.7%) si extractiva (cu 7.3%). Pe de alta parte, componenta utilitati a urcat cu 0.5% luna/luna, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica, citate intr-un raport al Bancii Transilvania. Raportat la noiembrie 2013 productia industriala a crescut cu doar 0.2%, dinamica anuala in decelerare si cel mai redus ritm din semestrul I 2013. Pe de o parte, ramura prelucratoare a urcat cu 1.1% an/an. Pe de alta parte, se arata in raportul citat, ramurile extractiva si utilitati au scazut cu ritmuri anuale de 2.6%, respectiv 6.7%.

■ Se noteaza evolutia productiei de bunuri de capital (+3.5% an/an) si bunuri de consum indelungat (+7.5% an/an), care exprima premise favorabile pentru investitii si consum pe termen scurt.

■ In perioada ianuarie-noiembrie 2014 productia industriala a consemnat un avans de 6.3% an/an,  notandu-se dinamica ramurei prelucratoare (+7.7% an/an), sustinuta de performanta exporturilor.

■ In analiza pe grupe industriale se remarca dinamica componentelor bunuri intermediare (+3.8% an/an), bunuri de consum indelungat (+8.8% an/an) si bunuri de capital (+11.8% an/an).

■ Printre ramurile industriei prelucratoare cu cea mai buna evolutie anuala la 11 luni se mentioneza: echipamente electrice (+13.5% an/an), produse de cocserie si produse din prelucrarea titeiului (+15% an/an), tutun (+17.3% an/an), alte mijloace de transport (+21.8% an/an), hartie si produse din hartie (+27.2% an/an), calculatoare si produse electronice si optice (+55.4% an/an).

■ Evolutia recenta a productiei industriale confirma faptul ca potentialul a fost atins (aspect confirmat de faptul ca dinamica anuala a initiat o tendinta descendenta din luna mai 2014), fiind necesare investitii suplimentare pentru ameliorarea acestuia.

■ In scenariul macroeconomic central revizuit recent ne asteptam la relansarea investitiilor productive (ritm mediu anual de 7%-8% pentru perioada 2015-2017, cu impact pozitiv pentru productia industriala (redinamizarea acesteia).

■ Printre factorii care sustin acest scenariu se mentioneaza: momentul favorabil din sfera consumului privat intern; nivelul record al incasarilor din export si importanta unor noi investitii pentru a sustine in continuare performanta exporturilor; nivelul minim record al costurilor de finantare in economie; perspectiva relansarii investitiilor publice.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BRD Groupe Société Générale

5 motive de cheltuit banii - electronice pentru casa. Idei de cadouri si rasfat

Decembrie este luna cadourilor si in toata nebunia asta trebuie sa mai cumperi si cate ceva pentru casa ta. Bine, sau poate vrei sa faci un cadou unor apropiati, asa ca de "casa noua". Motive de cheltuit bani se vor gasi mereu. Asadar, va propunem o lista de "motive" pentru cheltuit banii, mai ales ca acum e ocazia perfecta sa beneficiezi de ofertele de Craciun ale comerciantilor.

490 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version