Productia industriala a scazut cu un ritm lunar de 0.8% in noiembrie, pe fondul declinului componentelor prelucratoare (cu 0.7%) si extractiva (cu 7.3%). Pe de alta parte, componenta utilitati a urcat cu 0.5% luna/luna, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica, citate intr-un raport al Bancii Transilvania. Raportat la noiembrie 2013 productia industriala a crescut cu doar 0.2%, dinamica anuala in decelerare si cel mai redus ritm din semestrul I 2013. Pe de o parte, ramura prelucratoare a urcat cu 1.1% an/an. Pe de alta parte, se arata in raportul citat, ramurile extractiva si utilitati au scazut cu ritmuri anuale de 2.6%, respectiv 6.7%.

■ Se noteaza evolutia productiei de bunuri de capital (+3.5% an/an) si bunuri de consum indelungat (+7.5% an/an), care exprima premise favorabile pentru investitii si consum pe termen scurt.

■ In perioada ianuarie-noiembrie 2014 productia industriala a consemnat un avans de 6.3% an/an, notandu-se dinamica ramurei prelucratoare (+7.7% an/an), sustinuta de performanta exporturilor.

■ In analiza pe grupe industriale se remarca dinamica componentelor bunuri intermediare (+3.8% an/an), bunuri de consum indelungat (+8.8% an/an) si bunuri de capital (+11.8% an/an).

■ Printre ramurile industriei prelucratoare cu cea mai buna evolutie anuala la 11 luni se mentioneza: echipamente electrice (+13.5% an/an), produse de cocserie si produse din prelucrarea titeiului (+15% an/an), tutun (+17.3% an/an), alte mijloace de transport (+21.8% an/an), hartie si produse din hartie (+27.2% an/an), calculatoare si produse electronice si optice (+55.4% an/an).

■ Evolutia recenta a productiei industriale confirma faptul ca potentialul a fost atins (aspect confirmat de faptul ca dinamica anuala a initiat o tendinta descendenta din luna mai 2014), fiind necesare investitii suplimentare pentru ameliorarea acestuia.

■ In scenariul macroeconomic central revizuit recent ne asteptam la relansarea investitiilor productive (ritm mediu anual de 7%-8% pentru perioada 2015-2017, cu impact pozitiv pentru productia industriala (redinamizarea acesteia).

■ Printre factorii care sustin acest scenariu se mentioneaza: momentul favorabil din sfera consumului privat intern; nivelul record al incasarilor din export si importanta unor noi investitii pentru a sustine in continuare performanta exporturilor; nivelul minim record al costurilor de finantare in economie; perspectiva relansarii investitiilor publice.