OTP Bank Romania este prima banca care reactioneaza la scumpirea francului elvetian, anuntand vineri ca incepand cu data de 16 ianuarie 2015, in urma unei analize care vizeaza istoricul clientului si conditiile actuale ale acestuia, clientii vor putea beneficia de o reducere temporara cu pana la 1.5 puncte procentuale a marjei ratei de dobanda la creditele in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni. OTP Bank Romania va analiza constant evolutia pietei si isi asigura clientii ca va continua sa gaseasca masuri de protectie adaptate nevoilor reale ale acestora, pentru a-i sustine in asemenea situatii neasteptate.Vineri, BNR a afisat un curs de 4,42 de lei pentru un franc elvetian, continuand tendinta de depreciere.

Laszlo Diosi, CEO OTP BankFoto: Arhiva personala

"Evenimentele recente care au condus la aprecierea record a francului elvetian ne determina sa reactionam rapid si sa adoptam o masura imediata de sustinere a clientilor nostri care au contractat credite in aceasta moneda. Eforturile noastre se indreapta catre protectia clientilor fata de consecintele unui mediu economic volatil. Vom analiza constant evolutia pietei si vom adopta masuri suplimentare, in cazul in care va fi necesar." a declarat Laszlo Diosi, CEO OTP Bank Romania.

Cursul francului elvetian anuntat de BNR a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, si a atins un nou maxim, in timp euro a urcat de la 4,5034 lei la 4,5095 lei, noteaza Mediafax.

Referinta francului elvetian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, cand a crescut cu 15,7%, in timp ce in piata interbancara a trecut de 5 lei la cotatiile raportate la euro, dupa ce decizia Bancii Elvetiei de a renunta la plafonul de 1,2 franci/euro impus in 2011 a determinat o apreciere masiva a monedei elvetiene pe pietele externe.

Francul s-a apreciat joi foarte repede dupa anuntul Bancii Elvetiei, cu pana la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro in 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elvetiana, calculata prin intermediul cotatiilor euro/franc si euro/leu.

Pentru dolar, BNR a anuntat un curs de 3,8863 lei, in urcare cu 3,53 bani (0,92%) fata de joi, in contextul intaririi monedei americane in raport cu euro pe pietele externe. Cursul dolarului a depasit astfel recordul stabilit joi, de 3,851 lei.

Paritatea pentru euro a urcat cu 0,61 bani, la 4,5095 lei. Cursul record pentru euro a fost inregistrat in urma cu aproape doi ani si jumatate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. nou maxim, de 3,8863 lei.