Clientii cu credite in franci elvetieni solicita Guvernului si Parlamentului adoptarea de urgenta a unui act normativ prin care bancile sa converteasca in lei creditele in valuta la cursul de schimb de la momentul acordarii plus maxim 20%, la o dobanda similara si fara garantii suplimentare, scrie Mediafax.

Grupul Clientilor cu Credite in CHF, constituit pe reteaua de socializare Facebook, care a reunit pana la ora transmiterii stirii circa 8.800 de membri, a depus marti prin reprezentantii sai o cerere la Guvern, Camera Deputatilor si Senat, prin care propune spre dezbatere si adoptare in regim de urgenta, de maxim doua saptamani, un text de initiativa legislativa pentru rezolvarea situatiei generate de aprecierea cursului valutar pentru francul elvetian si euro.

Clientii bancilor cer astfel, prin masurile propuse, ca bancile sa fie obligate sa le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor in valuta in moneda nationala, in cazul in care exista cel putin o diferenta de 20% intre cursul actual si cel din momentul acordarii imprumutului, iar denominarea sa se realizeze la cursul initial apreciat cu maxim 20%.

Totodata, ei solicita interzicerea aplicarii de catre banca a unor comisioane si garantii suplimentare, precum si de costuri si alte cheltuieli netransparente in procesul de conversie. O alta cerere este ca dobanda anuala efectiva (DAE) pentru creditul in lei sa nu depaseasca nivelul DAE aplicat anterior.

Initiativa legislativa propusa de Grupul Clientilor cu Credite in CHF se doreste ca o completare a Ordonantei 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Propunerea are la baza un proiect de lege pentru conversia creditelor in franci elvetieni in lei initiat de 131 de parlamentari, cu modificari redactate de reprezentantii grupului impreuna cu Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare.

"Dorim sa va informam, de asemenea, lansarea unei petitii online care sa sustina si sa legitimeze prezenta cerere ca fiind solicitarea unui grup semnificativ de cetateni romani care doresc solutionarea cat mai rapida a acestei situatii", se spune in solicitarea transmisa Guvernului, Camerei Deputatilor si Senatului.

Membrii grupului organizeaza actiuni de pichetare a sediului Bancii Nationale a Romaniei in fiecare seara de marti pana vineri, intre orele 18:00-20:00, iar pentru duminica au programat un miting la Guvern, de la ora 12.00.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu a declarat marti ca deputatii din Comisia Buget-Finante vor analiza miercuri cu reprezentantii BNR prevederile unei ordonante din 2014 privind restructurarea creditelor, denumita de presa Electorata, vizand extinderea aplicarii programului pentru clientii cu creditele in franci elvetieni.

El a aratat ca, pe parcursul analizei de miercuri, urmeaza sa fie stabilit ce modificari trebuie aduse actului normativ, insa a specificat ca in practica fiecare banca a venit cu solutii si se asteapta pe viitor sa mai apara si alte variante.

Deocamdata, doar doua banci au anuntat solutii temporare pentru clientii cu credite in franci.

Astfel, OTP Bank va reduce, pentru trei luni, marja bancii la creditele in franci cu 1,5 puncte procentuale, iar Volksbank a inghetat cursul de schimb franc/leu folosit de banca la 31 decembrie, de 3,8035 lei, tot pentru o perioada de trei luni, pana la 17 aprilie.

Potrivit lui Manolescu, motivele exacte pentru care clientii bancari nu au beneficiat inca de restructurarea creditelor in cadrul Electoratei vor fi dezbatute miercuri in cadrul discutiei din Comisie.

El a precizat ca nu a participat pana in prezent la discutii separate cu reprezentantii bancilor comerciale, intalniri anuntate vineri seara de ministrul Finantelor, Darius Valcov.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Finantelor, 75.412 persoane fizice au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci.

Guvernul a aprobat in vara anului trecut o ordonanta de urgenta pentru restructurarea creditelor care acorda persoanelor fizice o reducere fiscala daca acestea beneficiaza de scaderea dobanzii de catre banca cu pana la 35% pentru o perioada de doi ani.

Ordonanta s-a dovedit insa neatractiva atat pentru banci, cat si pentru clienti, astfel ca, potrivit unor surse din sistemul bancar, pana la inceputul acestui an nu au fost inregistrate restructurari de credite pe baza actului normativ.

Prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul a cerut saptamana trecuta audierea conducerii BNR in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, pentru a identifica solutii pentru a-i proteja pe cei care au credite in franci elvetieni.

"PNL considera ca trebuie agreat cat mai repede un mecanism de sprijin pentru cei afectati de calamitatile financiare, similar cu cele existente in agricultura", a spus Paul.

Cursul francului elvetian anuntat de Banca Nationala a Romaniei a scazut marti cu 0,8%, la 4,4354 lei, dupa ce a inregistrat recorduri succesive in ultimele trei sedinte.

Cursul anuntat marti de BNR pentru francul elvetian este cu 18,5% peste valoarea inregistrata miercuri, cu o zi inainte ca banca centrala a Elvetiei sa renunte la plafonul minim de 1,2 franci/euro, decizie care a provocat imediat aprecierea puternica a monedei elvetiene.

Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elvetiei in 2011, cand francul era aproape la paritate fata de euro, la fel ca in prezent.