Tribunalul Buzau a decis ca un roman sa plateasca ratele pentru acoperirea unui credit in franci elvetieni la cursul de schimb de la data contractarii creditului, respingand insa cererea acestuia privind plata in lei, decizia instantei putand fi atacata cu apel, potrivit agentiei Mediafax.

Buzoianul a actionat in instanta sucursala Piraeus Bank la care are un credit in franci elvetieni din martie 2007, pentru constatarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale.

Tribunalul Buzau a decis, pe 16 ianuarie, ca acea clauza are un caracter abuziv si ca fiecare rata datorata de reclamant ar trebui sa fie platita la cursul CHF/LEU valabil la data incheierii contractului de credit, respectiv in 28 martie 2007, incepand cu data scadentei primei rate si pana la finalizarea raporturilor contractuale dintre parti.

Pe de alta parte, instanta a respins ca neintemeiate capetele de cerere privind plata ratelor in moneda nationala si constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare din contractul de credit.

Banca mai este obligata sa plateasca reclamantului 1.500 lei cheltuieli de judecata.

Cursul francului elvetian a atins niveluri record joi, vineri si luni, ca urmare a eliminarii plafonului minim impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro.

Luni, cursul francului a urcat cu 1,1%, la 4,4716 lei, dupa un avans de 2,2% vineri, la 4,4228 lei, si de 15,7% joi, cand a crescut la 4,3287 lei. Miercurea trecuta, BNR a anuntat un curs de 3,7415 lei pentru franc.