​Ministrul Finantelor, Darius Vilcov, a anuntat miercuri in Parlament ca Guvernul vrea o versiune imbunatatita a electoratei pentru a-i ajuta pe datornicii in franci elvetieni. Vilcov a spus ca Executivul vrea sa simplifice modalitatile de rescadentare a creditelor, dar si sa creasca nivelul venitului brut de la care se poate aplica rescadentarea la 3000 de lei.

Reamintim ca "electorata" - o masura adoptata de Guvern in 2014 prin Ordonanta, prevedea participarea voluntara a clientilor si a bancilor la un program de rescadentare a creditelor. Electorata nu a adunat insa prea multi clienti dornici sa isi reesaloneze creditele.

Discursul lui Valcov legat de noua electorata:

  • Dorim sa simplificam rescadentarea creditelor si sa crestem venitul brut care asigura eligibilitatea participarii de la 2200 lei la 3000 de lei, ceea ce sporeste numarul posibililor beneficiari cu 200.000 persoane.
  • Sprijinirea mai consistenta a debitorilor care se califica  pentru aceasta schema in sensul cresterii mai accentuate a veniturilor disponibile prin cresterea deducerilor speciale pentru credit de la 900 de lei la 1500 de lei -echivalent cu maximum 240 lei reducere a impozitului pe venit
  • Impactul bugetar al viitoare Ordonante care sa modifice OUG 46 ar fi de 0,1%
  • Nu ne opunem la o conversie la un curs din momentul acordarii creditului + 20%, dar cu conditia sa fie si bancile de acord
  • Dorim acordarea creditului fiscal din luna imediat urmatoare a rescadentarii (comparativ cu o decalare de 2 ani in varianta anterioara)
  • Daca proiectul nostru va fi aprobat, este posibil sa se aplice toate aceste modificari de la 1 martie