O delegatie a FMI va face o vizita la Bucuresti in perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultari si a treia evaluare a acordului stand-by cu Romania, aprobat in septembrie 2013, a declarat miercuri Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, citat de Mediafax. Membrii delegatiei conduse de Andrea Schaechter vor discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si prioritatile pentru reforme economice. Discutiile referitoare la programul de sprijin convenit cu FMI si UE vor fi comune cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.

"Delegatia va avea intalniri si cu reprezentantii sectorului privat, ai sindicatelor, asociatiilor de afaceri, partidelor politce si ai organizatiilor societatii civile, iar vizita se va incheia cu o conferinta de presa", a spus Tolosa.

Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in luna septembrie si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent. Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Acordul, care este insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a fost semnat in septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009.

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca Romania nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar incheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care il are Polonia, nu strica si nu costa, el adaugand ca negocierile in acest sens vor avea loc dupa incheierea "cu bine" a acordului existent.

O misiune tehnica a creditorilor internationali a fost prezenta in Romania intre 2-10 decembrie, insa exclusiv pentru discutii privind bugetul pe 2015. In timpul vizitei, echipele FMI si Comisiei Europene impreuna cu autoritatile au ajuns la o intelegere generala cu privire la bugetul anului 2015, in concordanta cu tintele din program, sustinut de un acord stand-by cu FMI si de asistenta CE pentru balanta de plati.

FMI si Comisia Europeana anticipeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,5%.¬