Francul elvetian s-a intarit miercuri in raport cu moneda europeana si a depasit din nou pragul de 1 euro, in timp ce leul si-a revenit usor, iar cursul a coborat sub 4,51 lei/euro, dupa ce din piata interbancara locala s-a retras un jucator strain mare care a tinut cursul sus in sedinta de marti, potrivit Mediafax.

In jurul orei 16:30, euro era tranzactionat intre bancile comerciale la 4,5067 lei/euro, fata de 4,5125 lei/euro in tranzactiile de la finalul zilei precedente.

"Cei care au vandut euro au fost si romani si straini. Leul a preluat directia zlotului si a forintului si s-a intarit in raport cu moneda europeana. Din piata a disparut un jucator mare de afara, care marti a cumparat euro. Francul s-a apreciat si pare ca isi cauta in continuare un nivel de suport", a declarat dealerul unei banci.

La aceeasi ora, francul elvetian era cotat pe pietele externe in urcare, la 1,0026 euro/franc.

Cotatiile de 0,997 franci/euro si de 4,5067 lei/euro disponibile la momentul respectiv implica un curs de 4,5203 lei/franc, peste referinta record anuntata miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 4,5054 lei/franc.

Francul a deschis dimineata sub pragul de 1 euro, dar apoi a inceput sa se aprecieze si la mijlocul zilei se situa la paritate cu moneda europeana. Tranzactiile au oscilat miercuri intre un minimm de 0,9867 euro/franc si un maxim de1,033 euro/franc.

Volumele din piata interbancara locala s-au situat in media zilnica, iar operatiunile au fost perfectate intre un minim de 4,5067 lei/euro si un maxim de 4,5140 lei/euro, atins in prima tranzactie a zilei.

In regiune, forintul s-a intarit cu 0,3% fata de euro, iar zlotul cu 0,4%.

Cursul pentru franc anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut miercuri cu 1,6% si a atins un nou maxim, de 4,5054 lei/franc, dupa ce marti a scazut si a pus capat unei serii de trei sedinte succesive de valori record, in timp ce euro a urcat cu 0,73 bani, la 4,511 lei, iar dolarul a atins un nou record, la 3,8989 lei.

Francul s-a apreciat puternic incepand de joia trecuta, cand banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul de miercuri, francul a crescut cu 20,4% in raport cu leul.

La momentul publicarii referintei de catre BNR, cursul se situa pe pietele externe la 1,0004 franci/euro.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se afla marti la 0,05% - 0,42% pe an, comparativ cu 0,05% - 0,41% pe an marti.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se situeaza la 0,1% - 0,58% fata de 0,11% - 0,59% pe an in zua anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat la 1,58% pe an, de la 1,59% pe an marti.