Familia Ionescu s-a dus intr-o zi la banca sa ia un imprumut de 50.000 de lei ca sa-si ia o casa. N-avea economii, dar a auzit ca se poate. Banca i-a spus ca nu se incadreaza la un imprumut atat de mare in lei, dar se califica pentru unul in franci elvetieni. Domnul Ionescu a spus ca intrucat casa aia e cel mai important lucru pentru ei, va lua credit in chf. Doamna Ionescu a semnat si ea. Francul insa a a explodat, iar familia Ionescu a facut scandal, solicitand ca membrii Comisiei de buget Finante din Camera Deputatilor sa se vada cu reprezentantii celorlalti actori in scandalul aprecierii puternice a francului si sa faca ceva. Trebuie ajutati cumva! Intalnirea s-a terminat insa in coada de peste. Aparent, bancherii nu agreeaza propunerile venite din partea Ionestilor, reprezentantii BNR nu vor sa auda despre conversia creditelor din franci in lei decat la cursul de la data conversiei. Ionescu vrea ca si bancile sa isi asume pierderi, nu doar el. Ministerul Finantelor a fost impaciuitor, dand dreptate ambelor tabere, stiind ca pana in toamna, cand probabil ca se va gasi o solutie, ministrul actual s-ar putea schimba. In final, totul s-a rezolvat: dialogul trebuie sa continue. Care au fost propunerile partilor, care au fost argumentele lor si pe ce scenarii se lucreaza?

intalnirea cu actorii francFoto: Hotnews

Mai intai o chestiune care tine mai degraba de atmosfera. "Dom`ne, imi spune un important membru din Comisie. Vedeti jacheta asta de pe mine? Daca eu am dat ieri 100 de lei pe ea si azi vanzatorul o ieftineste la 50 de lei, ce fac, ma duc sa-i cer diferenta de bani?". Sa revenim

  • Propunerile consumatorilor si ai reprezentantilor acestora: Conversia creditului in lei, la cursul din ziua acordarii imprumutului

Consumatorii vor conversia creditelor din franci in lei, la cursul din ziua acordarii creditelor +20%. Pe romaneste, un client care a luat un imprumut in chf in ianuarie 2007, cand cursul era de 2.2 lei/chf, sa poata sa isi converteasca creditul la un curs de 2.52 lei/chf.

Argumente: Bancile si asa si-au luat destui bani, nu e corect ca doar consumatorul sa piarda. Exista sentinte care confirma validitatea punctului nostru de vedere. Ne-am dus la banca sa luam 5000 de lei imprumut si banca ne-a zis ca mai bine sa luam franci, ca obtinem mai mult. Cum sa nu avem incredere in ele? Bancile au inselat clientii atunci cand au prezentat ofertele lor, fara sa le comunice cu exactitate riscurile la care se expun. Clientii s-au dus sa ia un imprumut in lei, iar cei din banci le-au spu ca la veniturile lor se califica la mai multi bani daca iau creditul in franci, abuzand de lipsa cunostintelor financiare ale omului de rand. Bancile au facut enorm de multi bani pana acum, iar cineva trebie sa plateasca pentru lipsa lor de etica.

Contra-argumente: Bancile au fost in 2014 pe pierdere si nu au de unde acoperi costuri suplimentare. Facem conversia , dar la cursul zilei. De fapt, facem in fiecare zi conversii.Daca vom fi obligati, am putea transfera costurile asupra celorlalti clienti. Bancherii se intreaba daca cursul francului se deprecia in fata euro, ar mai fi facut consumatorii aceleasi presiuni? BNR nu vrea sa auda de o asemenea solutie, spunand ca orice alt curs inafara celui din ziua in care are loc trazactia (conversia) este o infractiune la legea contabilitatii "Sunt total de acord ca trebuie sa ne gandim cine plateste la sfarsitul zilei, dar sa ne gandim si la deponenti. Trebuie sa ne asiguram ca costurile nu se vor transfera catre deponenti sau printr-o scumpire a creditelor viitoare. Suntem de acord cu conversia, dar nu la cursul istoric", spune seful Patronatelor Bancare, Steven van Groningen.

  • Solutia bancilor: Discutii individuale. Vrem sa ajutam, dar sa nu facem o judecata emotionala acolo unde nu exista

Argumente: Discutam de un numar redus de imprumutati fata de totalul celor care au luat credite. Nu toti imprumutatii in franci sunt in imposibilitatea de a rambursa ratele. Daca bancile isi vor vedea veniturile in scadere, vor transfera costurile asupra deponentilor (reduceri ale bonificatiilor la dobanzi) si asupra viitoarelor imprumuturi (cresteri de dobanda) ca sa-si acopere paguba. Si asa bancule au fost in 2014 pe pierdere uriasa.

Contra-argumente: Bancile doar "se fac" ca ajuta clientii. In realitate continua sa ii prosteasca si sa-i ingenuncheze si mai tare pe termen mediu si lung, spun consumatorii. Nu raspund la emailuri, comunica greoi si nu sunt in genere un partener de dialog. Spun "nu se poate!" si gata, sunt de parere consumatorii.

  • Solutia Finantelor: Discutii si legi care sa ii sprijine pe cei cu probleme. Acestea ar putea aparea doar in a doua jumatate a anului

"Dorim sa simplificam rescadentarea creditelor si sa crestem venitul brut care asigura eligibilitatea participarii de la 2200 lei la 3000 de lei, ceea ce sporeste numarul posibililor beneficiari la maximum 1050 persoane respectiv un plus de 200.000 persoane. Sprijinirea mai consistenta a debitorilor care se califica pentru aceasta schema in sensul cresterii mai accentuate a veniturilor disponibile prin cresterea deducerilor speciale pentru credit de la 900 de leila 1500 de lei -echivalent cu maximum 240 reducere a impozitului pe venit", a spus miercuri ministrul Valcov.

Nu ne opunem la o conversie la un curs din momentul acordarii creditului + 20%, a precizat el, dar cu conditia sa fie si bancile de acord. Ceea ce, as adauga eu, n-o sa vedem prea curand.

"Dorim acordarea creditului fiscal din luna imediat urmatoare a rescadentarii (comparativ cu o decalare de 2 ani in varianta anterioara). Daca proiectul nostru va fi aprobat, este posibil sa se aplice toate aceste modificari de la 1 martie", a mai spus Valcov. Nu se va intampla.

  • Problema ramane una de morala si etica

Intrebarea fundamentala este daca trebuie neaparat ca familia Ionescu sa fie proprietar de apartament, daca nu se califica la un credit in lei? "Faptul ca o persoana nu se califica la un imprumut de la banca in moneda in care ia salariul, dar i se propun subterfugii prin care sa ia creditul mi se pare imorala din partea bancii. Asemenea persoane ar trebui sa se obisnuiasca cu gandul ca nu e nevoie sa fim o tara de proprietare", spune un profesor de economie de la ASE. "O serie de constatari sunt clare.Am inteles care este rolul BNR si cat de mult se implica sau NU se implica. Am inteles rolul ARB si a Patronatului bancar, ca si parerile consumatorilor. Lipseste cooperarea si colaborarea REALA intre parti. Fiecare se situeaza pe o pozitie din care sa aiba dreptate. Rog BNR sa fie mai activa in a promova dialogul intre banci si cetateni. Alaturi de Dv trebuie sa luati si Asociatia Romana a Bancilo. Pana o lege care sa rezolve problema va apare,a vor trece cateva luni", spune Eugen Nicolaescu, un important membru al comisiei.

Discutiile se vor relua in februarie, cand vor fi analizate progresele facute.

Din punctul nostru de vedere, e nevoie de un refresh al regulilor BNR, de un alt refresh al normelor interne ale bancilor (de fapt un copy-paste al normelor bancilor-mama) si de o orbita mai rationala pe care consumatorii sa se plaseze. Pur si simplu e nevoie ca fiecare parte sa inteleaga argumentele celeilalte parti, ceea ce miercuri nu s-a intamplat

Vezi aici toate declaratiile facute miercuri de actorii implicati.