"In cazul rescadentarii -metoda propusa de Min. Finantelor, Darius Valcov, ar trebui sa fie luata in considereare varianta rambursarii in rate descrescatoare. Legea 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, la art. 20, arata: " La articolul 38, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins: "(1^1) Rambursarea creditelor se poate face in doua moduri: prin rate egale (anuitati) sau prin rate descrescatoare. Consumatorul are dreptul sa aleaga modalitatea prin care doreste sa ramburseze creditul", se arata in punctul de vedere transmis de Asociatia Parakletos conducerii Comisiei de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor.

Calu Monica, membru al boardului Asociatiei ParakletosFoto: Asociatia Parakletos

O astfel de metoda de rambursare cu rate descrescatoare da posibilitatea debitorului ca, in prima prioada a rescadentarii sa achite o parte mai mare din principal. Dupa ce se redreseaza financiar, poate sa ceara scurtarea/revenirea la perioada initiala a contractului, astfel incat sa nu plateasca prin rescadentare creditorului sau o suma mai mare chiar decat cea din graficul initial de rambursare.

"Consumatorii romani de credite nu cer ajutorul guvernului si, cu atat mai putin, pomeni. Cer doar ca bancile care s-au jucat cu focul in 2007-2008 sa participe la costurile stingerii incediului si, daca se poate, vinovatii sa fie trasi la raspundere. Prima cerinta se poate pune in opera prin masuri admnistrative (un curs fix al chf fata de leu, asa cum exista un curs controlat al leului fata de euro, poate fi impus de bnr pina cind trece furtuna) si legale (o oug de plafonare a variatiei cursului chf de 20% fata de cursul initial" - spunea si Gheorghe Piperea. Am aratat ca legea in cauza ar trebui sa prevada ca se aplica, in general, conventiilor in valute, care, la un moment dat, fluctueaza in sus cu mai mult de 20% fata de cursul de la data contractarii creditului. Astfel, legea nu e discriminatorie si aplicabilitatea ei are o perspectiva larga si nu o incidenta conjuncturala. ( Directiva nr. 17/2014 a UE se refera la "valute" si nu, in particular, la CHF)

In cazul solutiilor aratate de BNR - rezolvare directa client-banca: In cazul in care este vorba despre un consumator intrat in incapacitate de plata, iar asupra debitorului incepe executarea silita, aceasta sa se limiteze la cedarea bunului imobil pus ca si garantie catre banca (acoperea initial minimum 130%) din valoarea imprumutata. (Aplicabilitatea sa este limitata doar la creditele denominate in CHF de tipul creditelor de consum garantate cu ipoteca si a celor ipotecare).

"Deoarece cresterea francului nu pare sa se opreasca si, in plus, si celelalte valute se valorizeaza in continuare, iar, cum o mare parte din aceste credite sunt garantate cu ipoteci care sunt puse pe imobile cu destinatia de locuinte personale ale imprumutatilor, problema este nu doar de protectie a drepturilor consumatorilor ci ea tinde sa devina inclusiv o problema de asigurare a protectiei sociale pentru un numar mare de persoane din ceea ce actualmente formeaza clasa de mijloc. Practic se ajuge la cresterea gradului de saracie daca nu se gaseste o solutie acestei crize nou- aparute, dar care este pe cale sa se extinda si la alte credite in alte monede decat cea nationala", a explicat unul din liderii Asociatiei Parakletos, Monica Calu.

In fine, a adaugat ea, sper ca remediul sa nu fie gasit, si de data aceasta doar prin intermediul instantei de judecata, cel putin pentru ca dureaza mult, iar practica s-a dovedit neunitara, la procesele de pana acum.