Am primit primul raspuns al BNR la problema pe care am ridicat-o legat de creditele in franci elvetieni. Multumesc si apreciez ca BNR a fost atenta la semnalele mele. Interventia pleaca de la rolul meu de parlamentar in comisia de buget-finante, de la rolul meu de om politic responsabil pentru soarta oamenilor. Regret nespus catalogarea statelor europene care au blocat preventiv sau reactiv, corect, creditarea in franci in ultimii ani ca fiind "din alte epoci". Este, evident, fals. Reamintesc faptul ca UE recunoaste in preambulul directivei 17/2014/UE in care sunt analizate practicile bancare din perioada 2003-2013, la art (4) ca am asistat la: "practici iresponsabile de imprumut (...), problemele sunt determinate de deficientele pietei si ale reglementarilor, dar si de alti factori". La noi dureaza prea mult sa intelegem ce ni s-a intamplat ca sa putem corecta lucrurile la timp, ca sa putem face treaba bine.

Andreea Paul, la Comisia de Buget, Finante si BanciFoto: Hotnews

Reamintesc functia economico-sociala a bancilor comerciale: ele nu sunt doar institutii de profit, ci au un rol important in viata companiilor si a oamenilor. Reamintesc functia BNR de regulator al sistemului, deci responsabil de sistemul bancar si de regulile de creditare.

Reamintesc ca unele banci comerciale au promovat cu buna stiinta credite in CHF, desi cunoasteau ca pe termen lung riscul este suportat de clientii mai putin informati; in tot acest timp au facut profit din dobanzi, comisioane si din hedging valutar.

Consider ca refuzul adevarului evident nu e politica cea mai potrivita de comunicare cu cetatenii. Intelegerea realitatilor este prima conditie esentiala pentru formularea solutiei corecte. Asteptam, desigur, si detaliile tehnice pentru fiecare intrebare in parte, dar, va rog, deschideti canalul cooperarii si renuntati la politica 'nu se poate'. Realitatea actuala nu mai tolereaza atitudinea de superioritate.

Detalii aici.

Cred ca SOLUTIA CORECTA la acest moment este reducerea semnificativa a dobanzilor pe termen lung la creditele in franci de catre bancile care s-au hazardat sa le ofere. Bancile trebuie sa intre in dialog cooperant cu clientii. Recunosc ca astept sa vina un semnal puternic de responsabilitate din partea BNR si de la o banca privata serioasa si credibila, puternica, asa cum este Banca Transilvania, care preia Volksbank cu acest portofoliu de credite in franci. Am convingerea ca va fi urmata si de celelalte cateva banci, putine la numar, care au acordat aceste credite. Nu toate bancile s-au hazardat, stim asta, putine au facut-o. Ele concentreaza problemele si e just sa nu cerem unei banci neimplicate in creditarea in franci sa plateasca pentru erorile concurentilor. Cred ca diminuarea profiturilor proprii generate de acordarea creditelor in CHF ar fi un semnal puternic de recredibilizare si de responsabilitate fata de clientii vulnerabili expusi practicilor iresponsabile de creditare si nu ar afecta stabilitatea proprie si responsabilitatile lor fata de deponenti.​