BNR a afisat in prima zi a saptamanii un curs de 4,48 lei pentru un euro, un castig de un ban in fata monedei europene fata de inchiderea de vineri. Francul a fost cotat la 4,48 de lei, dupa ce vineri cotatia fusese de 4,58 lei/chf, iar dolarul a avut aceeasi evolutie cu cea a euro. Luni euro s-a apreciat usor pana in apropierea nivelului de USD 1.1250/EUR dupa ce a atins in cursul diminetii n nou minim la USD 1.1098/EUR. Usoara revenire pare a se datora unor investitori care si-au marcat profitul, astel incat ne asteptam ca perechea sa mai piarda din avant. . Monedele Europei emergente s-au tranzactionat diferit fata de euro. Leul a deschis la 4.4825/EUR si s-a tranzactionat intr-un interval intre 4.4800 si 4.4905/EUR

  • Cum ar putea evolua cursul francului elvetian?

Asa cum ne-am asteptat, cursul francului elvetian in raport cu leul s-a stabilizat pe piata interbancara intre 4.35 si 4.6. Dupa un episod de relativa stabilizare, cursul si-ar putea relua totusi cresterea, cu sanse mari ca la un moment dat sa depaseasca maxima din ziua interventiei bancii centrale a Elvetiei. Deocamdata urmarim intervalul de rezistenta 4.6-4.68 pentru ca in functie de reactia preturilor aici ne asteptam sa obtinem noi indicii privind evolutia viitoare a cursului. Daca rezistenta cedeaza in sedintele urmatoare, e posibil ca episodul de stabilizare sa se fi incheiat deja, iar leul sa isi reia tendinta de depreciere inca de pe acum. In cazul in care rezistentele ar continua sa tina, ne putem astepta ca moneda nationala sa isi extinda faza de consolidare intre 4.35 si 4.6, ba chiar sa recupereze pana la 4.2 in raport cu francul inainte de a-si relua trendul de depreciere, sunt de parere economistii Bancii Transilvania, intr-un raport transmis luni investitorilor.

  • Cum ar putea evolua cursului euro in raport cu leul?

Cursul euro/leu a batut in retragere saptamana trecuta, reactionand la confluenta de rezistente mentionata in rapoartele noastre, la 4.511-4.514. Cu toate acestea, trendul in vigoare ramane unul ascendent, cel putin cat timp seria de maxime si minime locale se mentine in crestere.

E nevoie ca paritatea sa coboare cel putin sub confluenta de suporturi de la 4.47 (sau, si mai convingator, sub minima de pe finele lunii decembrie, de la 4.46) pentru a confirma ca intregul val corectiv (2) s-a incheiat si ca leul este pe cale sa isi reia tendinta de apreciere in fata monedei unice.

In lipsa unei astfel de confirmari, persista inca riscul ca paritatea sa continue cresterea dincolo de rezistentele actuale, spre 4.533, se mai arata in raportul citat.

  • Cum ar putea evolua cursul euro/usd?

In prima parte a saptamanii trecute am vazut o stabilizare a cursului euro la nivelurile anticipate de noi ca potentiale suporturi, respectiv 1.147-1.159. Ulterior, hotararea BCE de a adopta un plan de achizitii masive de active financiare in valoare de 60 mdEUR/luna in urmatorul an si jumatate – in esenta un pachet de masuri de relaxare monetara – a pus presiune pe moneda unica, care a pierdut in doua sedinte pana la 1.12-1.11.

Aceste niveluri figurau initial in analizele noastre ca scenariul cel mai pesimist (accesati raportul BTFx din 12 ianuarie). Pentru cazul extrem, mai avem pregatit un suport semnificativ, mai jos, la 1.066; insa deocamdata ne limitam la intervalul cheie 1.12-1.11 ca suport major, mai ales ca in sedinta de vineri cursul EUR/USD a inceput sa se redreseze dupa ce a ajuns aici.