Banca Romaneasca a anuntat luni, 26 ianuarie, ca "a decis reducerea dobanzii pentru clientii cu credite in franci elvetieni (CHF) cu peste 0,8% prin aplicarea indicelui LIBOR de la data de 26.01.2015, absorbind astfel o parte din impactul negativ generat de recenta depreciere a monedei nationale fata de CHF". "Aceasta reducere se va aplica pana la urmatoarea data de actualizare a dobanzilor pe baza indicelui LIBOR, conform conditiilor contractuale", a mai precizat banca.

  • "Decizia a fost luata in vederea sprijinirii clientilor bancii in aceasta perioada dificila si constituie un instrument suplimentar de protectie a acestora. Masura vine in continuarea politicii constante a bancii care ofera, inca din 2010, clientilor cu dificultati in achitarea ratelor, solutii de restructurare aplicate in functie de particularitatile fiecarei situatii", declara reprezentantii Bancii Romanesti.

Peste 75.000 de persoane fizice din Romania au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci.

Luni, 26 ianuarie 2015, leul s-a intarit in fata francului elvetian dupa o saptamana de depreciere. La cursul afisat de BNR, francul a fost cotat la 4,48 de lei, dupa ce vineri cotatia fusese de 4,58 lei/chf.

Criza datoriilor in franci s-a agravat incepand de joia trecuta, cand moneda elvetiana s-a apreciat puternic, in urma deciziei Bancii centrale a Elvetiei de a renunta la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro.

Astfel, numai din cresterea francului din ultima saptamana fata de leu, romanii cu credite in moneda elvetiana s-au trezoit cu ratele majorate cu cel putin 20%. Ratele au fost insa si mai mari, in functie de cursul de schimb practicat de anumite banci.

Din cauza evolutiei francului, din anii 2007-2008 pana in prezent, ratele romanilor care au luat atunci credite in CHF s-au dublat sau aproape s-au triplat.