Banca Nationala a Elvetiei (BNS) este pregatita sa intervina pe piata valutara pentru a relaxa politica monetara, dupa ce, in 15 ianuarie, a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, a afirmat, marti, vicepresedintele Jean-Pierre Danthine, transmite Reuters, citat de Agerpres. Abandonarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit in urma cu trei ani, a provocat o apreciere de 30% a francului elvetian in raport cu moneda euro si cu 25% fata de dolar. Mentinerea acestui prag ar fi costat institutia 100 miliarde de franci elvetieni (110,84 miliarde de dolari) pe luna, a avertizat recent Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului BNS. Acesta a apreciat ca BNS ar putea lua in considerare stabilirea unui prag minim pentru un cos valutar alcatuit din euro si dolar.

'Renuntarea la pragul minim inseamna o inasprire a politicii monetare. Acceptam asta, dar numai pana la un punct. Suntem pregatiti fundamental sa intervenim pe piata valutara', a afirmat Danthine, intr-un interviu acordat publicatiei elvetiene 'TagesAnzeiger'.

Acesta a explicat ca va dura o perioada de timp pana ce se vor echilibra pietele valutare, dar Banca Nationala a Elvetiei nu urmareste doar rata de schimb a euro, ci si a dolarului.

Intrebat despre o noua strategie valutara, Danthine a declarat ca o politica asemanatoare cu cea din Danemarca, unde coroana are un curs fix fata de euro, nu este adecvata in cazul Elvetiei, dar sistemul din Singapore, care permite monedei nationale sa se aprecieze sau sa se deprecieze fata de monedele principalilor parteneri comerciali intr-o banda de tranzactionare neprecizata 'merita o examinare mai atenta'.

Potrivit oficialului elvetian, Suedia si Norvegia sunt exemple de economii mici, deschise, care s-au descurcat bine cu rate de schimb flexibile.