" Bancpost reduce dobanda cu 0,80 puncte procentuale pentru toti clientii sai persoane fizice cu credite in franci elvetieni cu dobanda variabila. Aceasta masura se va aplica incepand din data de 29 ianuarie 2015 si va fi valabila pana la urmatorul termen de revizuire a dobanzii, conform clauzelor stipulate in contractul fiecarui client. In plus, Bancpost isi sprijina clientii care intampina dificultati la plata ratelor prin solutii individuale", au anuntat oficialii bancii intr-un comunicat transmis miercuri. Banca detine portofoliul cel mai numeros de clienti debitori in franci elvetieni.

FranciFoto: forumfed.org

Bancpost este a saptea institutie de credit care anunta masuri de reducere a efectelor aprecierii francului in raport cu leul pentru clientii cu credite in franci elvetieni, noteaza Mediafax.

Astfel, Astfel, OTP si Millennium Bank au redus marja de dobanda cu 1,5 puncte procentuale pentru o perioada de trei luni, iar Raiffeisen Bank a scazut dobanda cu cinci luni inainte de termenele contractuale.

Volksbank va mentine pana la 17 aprilie cursul de schimb franc/leu folosit de banca la 31 decembrie, de 3,8035 lei, Piraeus Bank va propune solutii individuale pentru clientii cu imprumuturi in franci. La randul sau, Banca Romaneasca a decis sa scada dobanda pentru creditele in CHF cu circa 0,8 puncte, prin aplicarea indicelui LIBOR la 3 luni valabil luni, 26 ianuarie, care se situa la -0,954%.

Cursul pentru franc anuntat de BNR a scazut marti cu 1,3%, la 4,4269 lei, si s-a indepartat astfel pentru a doua sedinta consecutiv de maximul istoric de 4,5817 lei atins vineri.

Paritatea pentru franc a scazut astfel cu 5,71 bani, de la 4,484 lei luni la 4,4269 lei, in urma deprecierii monedei elvetiene pe pietele externe in partea a doua a zilei de luni, dar si a unei usoare intariri a monedei nationale in fata euro. Francul a inregistrat vineri un nou maxim, la 4,5817 lei, dupa mai multe sedinte in care a doborat record dupa record, ca urmare a eliminarii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei.

Peste 75.000 de persoane fizice au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci. In total, 14 institutii de credit au acordat finantari in franci elvetieni.

Din totalul celor 75.000 de persoane care figureaza cu credite in franci elvetieni inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.

BNR a estimat o pierdere contabila de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 banci, daca s-ar aplica la portofoliul existent conversia in lei la cursul de la momentul acordarii imprumutului.