Noul guvern grec, condus de Alex Tsipras (Syriza) pregateste schimbarea legislatiei astfel incat sa poata inlocui managerii marilor banci la care statul elen detine pachetul de control, scrie portalul de stiri financiare Capital.gr (articol in lb. greaca - n. red). Astfel, statul grec detine - prin Fondul de Stabilitate Financiara - 67.3% din Piraeus Bank, 66.24% din Alpha Bank, 57.2% din National Bank si 35.4% din Eurobank - toate prezente si in Romania prin intermediul filialelor lor.

Fondul Grec de Stabilitate Financiara (HFSF) este cel mai mare actionar in cele patru banci grecesti. Fondul a fost creat de guvernul elen in 2010, in timpul crizei financiare, pentru a salva bancile private de la faliment.

Potrivit Capital.gr, guvernul controlat de partidul populist de stanga Syriza are nevoie sa preia managementul celor patru mari banci pentru a-si pune in aplicare programul cu care a castigat alegerile.

Syriza si-a anuntat intentia de a intra in managementul bancilor inca dinaintea alegerilor, spunand ca actualii manageri nu pot ramane pe pozitii.