Mai multe masuri care se opun austeritatii impuse Greciei din 2010 de finantatorii sai internationali - UE si FMI - au fost anuntate miercuri de ministrii noului guvern condus de Alexis Tsipras, cu ocazia preluarii portofoliilor, relateaza AFP, citata de Agerpres. Cel mai simbolic anunt se refera la reintegrarea femeilor de serviciu concediate de la Ministerul Finantelor a caror lupta de un an si jumatate a devenit emblema rezistentei fata de politica de austeritate. De asemenea, Noul ministru al muncii, Panos Skourletis, a anuntat intentia sa de a stabili salariul minim la 751 de euro, fata de 580 de euro in momentul de fata, in vreme ce adjunctul sau Dimitris Stratoulis si-a fixat printre prioritati, potrivit declaratiilor sale facute la postul de televiziune Antenna, eliminarea dispozitiilor impuse de troica finantatorilor referitoare la varsta de pensionare si scaderea nivelului pensiilor.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

In privinta reintegrarii femeilor de serviciu concediate de la Ministerul Finantelor, aceasta masura va afecta circa 300 de angajate, din cele 595 care asigurau intretinerea diferitelor administratii financiare in intreaga Grecie pana la disponibilizarea lor in septembrie 2013.

Femeile de serviciu nu vor fi singurele beneficiare ale recentei schimbari politice de la Atena. "Concedierile din randul functionarilor publice contrare Constitutiei vor fi anulate", a declarat viceministrul reformei administrative, Giorgos Katrougalos, cu referire la cadrele didactice, cateva mii de functionari care au fost trecuti in rezerva si apoi concediati, fara procesul de evaluare promis.

Mass-media din Grecia apreciaza numarul noilor angajari la aproape 7.500, o picatura dintr-un pahar cu apa, se apara guvernul Tsipras, dupa ce in sectorul bugetar au fost desfiintate in patru ani 200.000 de posturi, ramanand la putin peste 600.000 in prezent.

De asemenea, se doreste restabilirea unei pensii in valoare de 300 de euro pentru pensionarii neasigurati.

La randul sau, Ministerul Sanatatii doreste suprimarea taxei de cinci euro pentru spitalizare si a taxei de un euro pentru retete.

Un program cu care Syriza si-a facut campanie, dar care vine contra politicii impuse din 2010 de troica finantatorilor internationali, UE, BCE (Banca Centrala Europeana) si FMI.

Sfarsitul austeritatii nu inseamna un derapaj bugetar, a incercat sa dea asigurari ministrul elen al finantelor, Yanis Varoufakis. "Suntem in favoarea unui stil de viata modest, nu credem ca dezvoltare economica inseamna cresterea numarului de masini Porsche Cayenne pe strazile inguste din orasele noastre (...) si a concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera", a mai afirmat ministrul grec.

Indicele principal al Athens Stock Exchange (ASE) a inchis in scadere cu 9,24% pana la 711,13 puncte, in conditiile in care titlurile Piraeus Bank au scazut cu 29,2%, actiunile Alpha Bank au pierdut 26,7% din valoare iar actiunile Eurobank erau in scadere cu 25,9%.

De asemenea, randamentele pentru obligatiunile guvernamentale grecesti pe 10 ani au urcat pana la 10,6%.