Moneda nationala a castigat vineri teren in fata euro si a francului elvetian, dar a pierdut un ban in fata dolarului SUA, Dolarul s-a apreciat in fata celorlalte monede majore dupa ce Fed a anuntat ca isi mentine planurile de a creste ratele de dobanda. Moneda unica se tranzactioneaza in momentul redactarii nu departe de minimul zilei atins la USD 1.1260/EUR. Monedele Europei emergente au castigat teren fata de euro joi dimiineata. Leul a deschis aproape constant la 4.4545/EUR si a atins 4.4415/EUR.

Rezerva Federala a prezentat ieri un punct de vedere optimist privind economia americana a carei crestere a fost calificata drept solida si asupra pietei muncii care se imbunatateste. Aceste declaratii semnalizeaza ca Fed ramane fidela planurilor de crestere a ratelor incepand din acest an. Banca a repetat ca va fi „rabdatoare” in stabilirea momentului in care va incepe operatiunea, investitorii considerand ca absenta cuvantului din declaratiile Fed va arata iminenta operatiunii.

Deficitul bugetar al Romaniei s-a situat in 2014 la 1.85% din PIB cu mult sub limita de 2.2% stabilita impreuna cu FMI, CE si BM. Deficitul de 12.49 miliarde lei a fost obtinut din venituri de 213.83 miliarde (31.7% din PIB) din care venituri fiscale RON 124.97 miliarde (18.5% din PIB) si 226.33 miliarde cheltuieli. Cheltuielile de capital s-au situat din nou la un nivel modest de 17.14 miliarde lei (2.5% din PIB).

Segmentul termenelor scurte al curbei randamentelor implicite a revenit in preajma nivelului 0.75% dupa ce scazuse miercuri dimineata in sub 0.50% in timp ce restul curbei a ramas neschimbata.

Preturile metalelor pretioase s-au relaxat dupa ce Rezerva Federala a lasat sa se inteleaga ca nu va schimba programul asumat anterior de crestere a ratelor de dobanda; banca centrala a prezentat o viziune optimista asupra economiei americane. Aurul a scazut in jurul a 1,275.00 dolari pe uncie, argintul este cotat sub 17.60 dolari pe uncie, pretul platinei a ajuns cu putin sub 1,250.00 dolari pe uncie, in timp ce paladiul se mentine peste 780.00 dolari pe uncie.