Leul a castigat teren luni in fata principalelor valute: francul elvetian coboara pana la 4,17 lei, euro e cotat la 4,41 lei iar un dolar, evaluat la 3,88 lei. Euro s-a intarit fata de dolarul american luni dimineata, perechea tranzactionandu-se in momentul redactarii cu putin sub nivelul de 1.1350. "Am remarcat o aglomerare de volume de doua ori vineri: la pranz si in a doua parte a sedintei, iar mare parte din tranzactii s-au facut in apropierea de 4,4440/EUR. Acestea par a fi semne destul de clare de interventii valutare, dar asemenea masuri de sprijin pentru leu par stranii dupa ce banca centrala a spus recent ca este confortabila cu un leu care se tranzactioneaza in intervalul de anul trecut (4,38-4,55/EUR). Aceste semnale curioase par sa fi avut un efect in piata, avand in vedere ca leul s-a intarit deja cu 0,5% astazi, depasind evolutia valutelor regionale, si s-a miscat catre 4,41/EUR. Credem ca semnalele stranii de sustinere a leului si miscarile recente ar trebui aiba in continuare un impact asupra leului, astfel ca ne asteptam la mentinerea impulsului de apreciere", scriu economistii ING Bank.

HotNews.roFoto: Hotnews

Monedele Europei emergente s-au tranzactionat diferit fata de euro. Leul a deschis aproape neschimbat la 4.4335/EUR si dupa ce a testat nivelul 4.4050/EUR s-a reintors spre 4.4100/EUR. Consideram ca RON va inchide in aceeasi zona, noteaza economistii Piraesu Bank intr-un raport destinat investitorilor.

Dupa anunturile sub asteptari privind indicii care masoara activitatea in fabrici in China, investitorii au asteptat cu interes comunicatul Markit privind acelasi indicator in zona euro. Citirea finala a confirmat datele preliminare, indicele PMI crescand la un maxim al ultimelor sase luni la 51.0 puncte de la 50.6 postate in decembrie. Rezultatul, desi in linie cu asteptarile pietei, este totusi menit sa dezamageasca prin modul in care a fost obtinut: indicele care urmareste evolutia comenzilor pentru export a scazut la 50.7 de la 51.6 in decembrie in ciuda unui euro mai slab in timp ce companiile si-au mentinut cresterea continuand sa reduca preturile ceea ce va pune iar presiune asupra BCE.

Metalele pretioase au reusit sa mentina luni dimineata o mare parte a castigurilor recente, ajutate de caracterul de active de refugiu pe fondul aparitiei unor temeri legate de economia globala in urma unor anunturi slabe in China. Aurul a fluctuat in jurul a 1,275.00 dolari pe uncie, argintul este cotat putin peste 17.00 dolari pe uncie, pretul platinei a scazut pana la 1,225.00 dolari pe uncie, in timp ce paladiul se mentine in apropierea nivelului de 770.00 dolari pe uncie.

Am remarcat o aglomerare de volume de doua ori vineri: la pranz si in a doua parte a sedintei, iar mare parte din tranzactii s-au facut in apropierea de 4,4440/EUR. Acestea par a fi semne destul de clare de interventii valutare, dar asemenea masuri de sprijin pentru leu par stranii dupa ce banca centrala a spus recent ca este comfortabila cu un leu care se tranzactioneaza in intervalul de anul trecut (4,38-4,55/EUR). Aceste semnale curioase par sa fi avut un efect in piata, avand in vedere ca leul s-a intarit deja cu 0,5% astazi, depasind evolutia valutelor regionale, si s-a miscat catre 4,41/EUR. Credem ca semnalele stranii de sustinere a leului si miscarile recente ar trebui aiba in continuare un impact asupra leului, astfel ca ne asteptam la mentinerea impulsului de apreciere.