Guvernul grec nu va mai continua sa ceara stergerea datoriei publice a tarii, care se ridica la 315 miliarde euro in prezent, si propune inlocuirea actualelor obligatiuni cu unele corelate cu evolutia economiei elene, a declarat Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante, citat de Mediafax. Varoufakis a propus introducerea a doua noi tipuri de obligatiuni, si anume cele al caror randament variaza in functie de evolutia economica si cele numite "perpetue", care nu au o data de maturitate si al caror pret fluctueaza odata cu modificarea dobanzilor pe termen lung, potrivit Financial Times. O solutie similara a fost anticipata si de economistul roman Cristian Socol, intr-un text aparut pe HotNews.ro in urma cu 3 ani.

"Mi-as dori sa mearga la Consiliul European autoritatea care sa propuna UE emiterea de obligatiuni indexate la PIB (GDP indexed bonds, detalii la Stephany Griffith Jones si Krishnan Sharma, printre altii, DESA WP.no 21, 2006). Este solutia care impaca nevoia de crestere economica cu nevoia continuarii ajustarii fiscale. Este solutia care aduce beneficii pentru tarile emitente. Doua dintre acestea: este un instrument anticiclic si ne reduce serviciul datoriei in perioadele de recesiune sau cu crestere economica redusa, marindu-l atunci cand economia creste peste potential. Este solutia buna si pentru investitori, care-si pot diversifica investitia, pot primi warrant-uri indexate la PIB, pot beneficia de frecventa mai mica a default-urilor s.a.m.d.. Si nu in ultimul rand, sunt beneficii consistente pentru Uniunea Europeana, economia globala si sistemul financiar mondial. Sa ne gandim din nou la riscul mai mic de default, sa ne imaginam stimulente mai ridicate pentru crestere economica, sa ne gindim la cresterea calitatii raportarilor statistice etc", scria atunci Socol.

Ministrul grec de Finante vrea ca Grecia sa incheie confruntarea cu creditorii sai, Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. "Ce le voi spune partenerilor nostri este ca vom combina excedentul bugetar primar cu reformele. Voi spune ", a afirmat Varoufakis.

Ministrul de finante a declarat ca guvernul va mentine un excedent bugetar primar curpins intre 1 si 1,5% din produsul intern brut, chiar daca Syriza, partidul care conduce coalitia de guvernare, nu-si va respecta angajamentele luate in campania electorala privind dimensiunea cheltuielilor bugetare.

De altfel, Christian Noyer, membru al Consiliul Guvernatorilor BCE, a afirmat ca Grecia ar putea reduce datoria publica prin cresterea economiei nationale, subliniind ca forta de munca a tarii este slab folosita si ca guvernul ar trebui sa asigure o mai buna colectare a taxelor.

In acest sens, Varoufakis a afirmat ca guvernul va lupta impotriva evaziunii fiscale si ca ii are in vizor pe grecii bogati care nu au platit in mod corect taxele pe care trebuia sa plateasca in timpul celor sase ani de recesiune economica.

Ministrul grec de Finante a inceput duminica la Paris un turneu european, in cadrul caruia se va intalni cu reprezentanti ai mai multor guverne europene, pentru a explica pozitia noii puteri de stanga din Grecia si pentru a cauta sustinatori in vederea unei renegocieri a datoriei publice.