Cele mai recente amendamente sosite la Comisia de buget a Camerei Deputatilor cu privire la modalitatea de sprijin a celor imprumutati in franci elvetieni propun inlocuirea facilitatilor fiscale cu o compensare fiscala. "Un decont direct intre bugetul de stat si banca. Altfel spus imprumutatul isi negociaza rescadentarea creditului dupa care banca face lunar un decont care include toate creditele rescadentate si solicita in numele imprumutatului compensarea de la bugetul de stat. Mai trebuie sa fac precizarea ca toate aceste amendamente nu vizeaza doar creditele in franci elvetieni, ci toate creditele in valuta", a explicat marti presedintele comisiei de buget, Viorel Stefan. Asculta mai jos declaratia sefului Comisiei de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor:

FranciFoto: forumfed.org

Descarca fisierul audio in format MP3

"Trebuie avute consultari si cu reprezentantii Fondului Monetar, dar as dori sa fac cateva observatii. La comisia noastra au venit doua valuri de amendamente. Prima serie consemna faptul de a veni in sprijinul imprumutatuilor cu o facilitate fiscala si acest amendamente tintesc doar modificarea plafoanelor astfel incat sa fie eligibili cat mai multi. A doua serie de amendamente schimba ionstrumentul cu care se doreste a se opera. Se pleaca de la urmatoarea constatare: daca vorbesc de facilitate fiscala nu pot sa ma adresez decat celor care au venituri impozabile. Deci din start se elimina pensionarii, cei care sunt in prezent someri chiar daca la momentul contractarii creditului erau salariati, dar si alte categorii de persoane.

Si atunci se propune inlocuirea acestor facilitati cu o compensare fiscala. Ultimele amendamente spun ca pentru a-i include pe toti atunci nu vorbim de deduceri fiscale ci cu aceasta compensare care sa opereze dupa modelul sistemului de economisire-creditare. Un decont direct intre bugetul de stat si banca. Altfel spus imprumutatul isi negociaza rescadentarea creditului dupa care banca face lunar un decont care include toate creditele rescadentate si solicita in numele imprumutatului compensarea de la bugetul de stat. Mai trebuie sa fac precizarea ca toate aceste amendamente nu vizeaza doar creditele in franci elvetieni, ci toate creditele in valuta. E un sistem nediscriminatoriu si cred ca avand in vedere evolutia cotatiilor valutare sa ne trezim cu aceeasi problema si la cei imprumutati in dolari sau euro. Rugamintea noastra este ca Minsiterul Finantelor sa exprimati un punct de evdere articulat pe aceste amendamente, poate chiar un Memorandum in Guvern. Daca nu aveti materialele de la Comisie vi le trimitem maine la prima ora", a spus Viorel Stefan.

Reprezentantul Finantelor, secretarul de stat Dan Manolescu a declarat marti ca va aborda in cursul acestei saptamani acest subiect cu oficialii FMI urmand sa revina cu un punct de vedere.

Reamintim ca marti dupa amiaza a avut loc o noua runda de negocieri intre reprezentantii BNR, ai bancilor comerciale, ANPC si a reprezentantilor consumatorilor pe marginea modalitatilor de sprijin a romanilor imprumutati in valuta.

Dupa ce membrii Comisiei de Buget din Camera Deputatilor se vor intalni cu reprezentantii FMI, discutie prevazuta a avea loc in 9 februarie, a doua zi conducerea executiva a BNR a fost invitata la discutii pe tema creditelor in franci.

"Dupa aceste discutii, cred ca sunt intrunite conditiile pentru a adopta prin vot o solutie (referitoare la propunerea legislativa privind conversia creditelor in valuta- n.red)", a mai precizat Stefan la finalul discutiilot de marti.