In anul 2014 inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 3,7% fata de anul 2013, iar inmatricularile noi de vehicule pentru transportul marfurilor cu 6,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, a transmis miercuri Statistica. Singura categorie unde s-au inregistrat scaderi ale numarului de inmatriculari noi in 2014 este la categoria mopede si motociclete. Capitala este campioana inmatricularilor noi, urmata de Brasov, Arges si Cluj (in privinta inmatricularilor de motociclete) si de Constanta, Arges si Prahova (in privinta inmatricularilor noi de autoturisme). Inmatricularile noi cuprind atat vehiculele noi cat si pe cele de ocazie importate. Vehiculele vandute in leasing inmatriculate, sunt inregistrate ca inmatriculari noi. Nu sunt cuprinse reinmatricularile datorate schimbarii proprietarului prin vanzarea vehiculului.

In trimestrul IV 2014 comparativ cu trimestrul similar din anul 2013, autobuzele si microbuzele au crescut cu 43,4%, iar autoturismele au crescut cu 9,2%. In ceea ce priveste categoria mopede si motociclete a fost inregistrata o scadere cu 11,1%.

In aceeasi perioada inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au crescut cu 4,6% la categoria remorci si semiremorci, cu 4,4% la categoria autotractoare, respectiv cu 3,2% la categoria autocamioane.

Fata de trimestrul III 2014, in trimestrul IV 2014 inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 4,0%, iar inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au crescut cu 1,0%.