Banca Centrala Europeana (BCE) a suspendat miercuri - intr-o miscare surprinzatoare - acceptarea de obligatiuni grecesti in schimbul finantarii, exercitand presiuni asupra Greciei pentru a ajunge la noi reforme, potrivit AFP si Reuters. Masura, care presupune ca Banca centrala a Greciei va trebui sa furnizeze bancilor grecesti zeci de miliarde de euro din lichiditatile de urgenta suplimentare in urmatoarele saptamani, a fost un raspuns al BCE la lipsa de apetenta pentru reforme a noului guvern Grec, noteaza Reuters.

Acest instrument financiar de sprijin a fost anulat "deoarece nu mai este posibil in prezent a anticipa un rezultat pozitiv al programului de ajutor International pentru Atena", se spune in comunicatul Consiliului BCE.

Decizia este una dura si poate provoca o noua criza a sistemului bancar din Grecia.

Masura, care presupune ca Banca centrala a Greciei va trebui sa furnizeze bancilor grecesti zeci de miliarde de euro din lichiditatile de urgenta suplimentare in urmatoarele saptamani, a fost un raspuns la ceea ce multi analisti considera o abandonare a sprijinului pentru reforma financiara a noului guvern Grec, noteaza Reuters.

Decizia vine dupa ce ministrul de Finante Yanis Varoufakis si noul prim-ministru grec Alexis Tsipras au facut un turneu european pentru a incerca sa renegocieze datoria greaca, in conformitate cu programul stangii radicale care a castigat alegerile parlamentare de pe 25 ianuarie.

Masura BCE a dus miercuri la o scadere a euro fata de dolar.

Noul guvern din Grecia trebuie sa respecte angajamentele fata de partenerii europeni, in caz contrar riscand falimentul national, avertizeaza intr-un interviu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, conform Reuters.

"In cazul in care Grecia schimba in mod unilateral acordurile, atunci nici ajutoarele financiare nu vor mai ajunge in aceasta tara, iar statul nu va mai putea sa se finanteze", subliniaza Schulz, potrivit unui extras dintr-un interviu care va aparea joi.

Presedintele Parlamentului European sustine ca Grecia nu are alta alternativa decat sa respecte angajamentele, conditie necesara pentru eventuale discutii privind unele concesii ce se pot face Atenei.

Intrebat ce reprezinta aceste concesii, Schulz spune ca exista alternative la masurile dure de austeritate, adaugand ca nici el, nici presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker nu sunt sustinatorii unor astfel de politici.

Guvernul grec nu va mai continua sa ceara stergerea datoriei publice a tarii, care se ridica la 315 miliarde euro in prezent, si propune inlocuirea actualelor obligatiuni cu unele corelate cu evolutia economiei elene, a declarat Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante. Varoufakis a propus introducerea a doua noi tipuri de obligatiuni, si anume cele al caror randament variaza in functie de evolutia economica si cele numite "perpetue", care nu au o data de maturitate si al caror pret fluctueaza odata cu modificarea dobanzilor pe termen lung, potrivit Financial Times.

O solutie similara a fost anticipata si de economistul roman Cristian Socol, intr-un text aparut pe HotNews.ro in urma cu 3 ani.

Ministrul grec de Finante vrea ca Grecia sa incheie confruntarea cu creditorii sai, Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. "Ce le voi spune partenerilor nostri este ca vom combina excedentul bugetar primar cu reformele. Voi spune ", a afirmat Varoufakis.

Ministrul grec de Finante a inceput duminica la Paris un turneu european, in cadrul caruia se va intalni cu reprezentanti ai mai multor guverne europene, pentru a explica pozitia noii puteri de stanga din Grecia si pentru a cauta sustinatori in vederea unei renegocieri a datoriei publice.