Salariul mediu net in luna decembrie 2014 a fost de 1866 lei iar cel brut de 2582 lei, a transmis vineri Statistica.

Valorile cele mai mari ale salariilor nete s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5802 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1061 lei). Chiar daca in mod traditional decembrie este luna in care salariile cresc ca urmare a acordarii unor premii sau bonusuri, au existat si domenii de activitate in care salariile au scazut in decembrie fata de noiembrie (posta si curierat, de pilda).

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,0%.

In luna decembrie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat cresteri fata de luna noiembrie 2014. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sarbatori), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  •  cu 39,3% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 30,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
  • intre 20,5% si 28,5% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea altor mijloace de transport, activitati de servicii anexe extractiei, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat;
  •  intre 14,5% si 18,5% in telecomunicatii, industria metalurgica, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie.
  • intre 10,5% si 13,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, captarea, tratarea si distributia apei, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), tranzactii imobiliare, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, cercetare-dezvoltare, extractia carbunelui superior si inferior.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna noiembrie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de posta si de curier (-7,1%), respectiv activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii) (-1,8%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie in sanatate si asistenta sociala (1,6%), respectiv in administratia publica (0,3%). In invatamant, castigul salarial mediu net a inregistrat o scadere (-2,2%), fiind influentat de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a inceperii vacantei scolare.

Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute dintr-un esantion care cuprinde 22.500 unitati economico-sociale. Unitatile din "sectorul bugetar" sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (cca. 770 de unitati). Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 91,41% din numarul total al salariatilor din acest sector.