Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Moody's a retrogradat ratingurile a cinci banci din Grecia

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 10 februarie 2015, 3:42 Economie | Finanţe & Bănci

Moody￯s a retrogradat luni ratingurile pentru depozitele pe termen lung si datoriile cu prioritate la plata a cinci banci din Grecia, respectiv Piraeus Bank, National Bank of Greece si Alpha Bank, de la nivelul Caa1 la Caa2, si Eurobank Ergasias si Attica Bank, de la Caa2 la Caa3, potrivit Mediafax.

Totodata, ratingurile acestor banci au fost puse sub supraveghere in vederea unei noi retrogradari, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Masura a fost luata in urma punerii sub supraveghere, vineri, a ratingului Greciei, Caa1, pentru retrogradare.

Moody's a decis revizuirea in scadere a ratingurilor bancilor din cauza probabilitatii reduse a unui sprijin din partea statului elen, a incertitudinilor sporite legate de capacitatea guvernului elen de a ajunge la un acord cu creditorii internationali la timp pentru asigurarea lichiditatilor si finantarii necesare Greciei, precum si a posibilei scaderi a capacitatii Fondului Elen de Stabilitate Financiara de a sustine bancile, in caz de nevoie.

"Un posibil blocaj al negocierilor dintre guvernul Greciei cu creditorii internationali ar putea pune in pericol asigurarea necesarului de lichiditati si finantare al statului elen, limitand capacitatea de a sustine bancile, in caz de nevoie", potrivit Moody's.

In plus, Moody's considera ca exista riscul real ca mare parte din rezervele de circa 11,5 miliarde de euro ale Fondului Elen de Stabilitate Financiara sa fie folosite pentru finantarea nevoilor guvernului sau sa fie returnate Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, reducand capacitatea fondului de a sustine bancile.

Motivul punerii sub supraveghere a ratingurilor bancilor este reducerea accesului acestora la finantare si lichiditati, din cauza retragerii de depozite incepand din decembrie 2014 si interesului scazut al bancilor internatinale pentru operatiuni de refinantare cu bancile din Grecia.

Din acest motiv a crescut semnificativ dependenta bancilor elene de finantare prin eurosistem, sub forma fondurilor de la Banca Centrala Europeana si asistenta de urgenta, mai costisitoare, de la Banca Greciei.

Moody's considera totodata ca decizia BCE din 4 februarie de a nu mai acepta obligatiunile statului elen drept garantii sporeste riscurile legate de capacitatea de finantare a bancilor din Grecia.

Un alt factor care a determinat Moody's sa puna sub supraveghere ratingurile bancilor este expunerea mare a acestora la titlurile de trezorerie si obligatiunile statului elen, expunere care va creste probabil in timpul negocierilor autoritatilor elene cu creditorii internationali.

La sfarsitul saptamanii trecute, agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a scazut la randul ei, cu o treapta, ratingul Greciei, aflat deja in categoria nerecomandata pentru investitii, de la B la B-, cu perspectiva negativa, din cauza problemelor de lichiditate cu care se confrunta sectorul bancar.

Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Eurobank Ergasias sunt prezente pe piata din Romania.


Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU ​Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe: Timpul mediu de productie pentru un film documentar HBO este de patru ani, dar am avut si cazuri in care totul s-a intins pe o perioada de 10-14 ani

Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe, discuta in cadrul unui interviu despre implicarea HBO in productia de filme documentare si numarul mic de cinematografe din Romania: "De exemplu, filmul Lumea Vazuta de Ion B., regizat de Alexandru Nanau, a primit un premiu Emmy. Am continuat cu Alexandru si am produs filmul Toto si surorile lui, film care a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarului european".
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Hanka Kastelicova

520 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri