Deputatii britanici au anuntat luni deschiderea rapida a unei anchete asupra gigantului bancar HSBC, al carui sediu se afla la Londra, in urma unui mare scandal de frauda fiscala dezvaluit de presa avand in centru filiala sa elvetiana. Comisia pentru conturi publice a Camerei comunelor va deschide o ancheta si ii va solicita HSBC sa furnizeze o serie de informatii, potrivit BBC.

"Dezvaluirile privind HSBC demonstreaza inca o data opacitatea unei industrii mondiale in serviciul unei elite privilegiate", a spus la BBC Margaret Hodge, presedinta laburista a comisiei.

"Comisia pentru conturi publice va deschide de urgenta o ancheta in cadrul careia ii vom solicita HSBC sa furnizeze informatii si, daca va fi nevoie, ii vom ordona acest lucru", a adaugat ea intr-o declaratie pentru BBC.

Filiala elvetiana a bancii HSBC a intrat luni in centrul unui vast scandal dupa ce mai multe ziare au dezvaluit ca aceasta a ajutat unii clienti, printre care industriasi bogati si personalitati politice, sa ascunda miliarde de dolari ca sa evite plata impozitelor.

Conform cotidianului francez Le Monde, intre 9 noiembrie 2006 si 31 martie 2007, aproximativ 180 de miliarde de euro au trecut prin conturile HSBC la Geneva, ascunse, intre altele, in spatele unor structuri offshore din Panama si Insulele Virgine britanice.

Dupa aceste dezvaluiri, mai multe voci au cerut in Elvetia o ancheta asupra filialei din aceasta tara a bancii, in timp ce investigatii sunt deschise deja in Belgia si Franta.

La randul sau, HSBC Elvetia a precizat pentru AFP ca aceste practici apartin "trecutului".

"Din 2008, HSBC si-a modificat radical strategia", a explicat filiala, recunoscand insa unele "neajunsuri" din trecut.