ANAF nu se afla in posesia unor informatii oficiale privind conturi bancare la grupul bancar HSBC (scandalul SwissLeaks). In masura in care aceste informatii sunt disponibile la nivelul altor agentii fiscale, autoritatile romane vor intreprinde demersurile sa obtina astfel de informatii. Din punctul nostru de vedere, al Directiei de Verificari Fiscale, ne intereseaza si am vrea sa cunoastem astfel de informatii. Mai departe sunt demersuri oficiale, care nu depind neaparat de directia noastra. La nivel de ANAF, la nivel de Guvern, probabil sunt cai oficiale de solicitare si obtinere a acestor informati, a declarat miercuri, Eugen Serban, directorul Directiei de Verificari Fiscale la o conferinta organizata de PwC Romania pe tema conformarii voluntare. Serban a mai anuntat miercuri ca in curand vor incepe controalele in cazul altor 4.800 de persoane care detin mari averi, extinzandu-se astfel programul demarat in 2011. In opinia Fiscului, avere mare este considerata averea care trece de 20 de milioane de euro.

Eugen Serban, Directia Verificari Fiscale ANAFFoto: PWC

Din grupul tinta pe care ANAF s-a concentrat initial faceau parte circa 300 de familii de romani (circa 400 de persoane fizice), iar numarul inspectorilor alocati controalelor este de 120. "Am considerat necesar sa demaram alt program, de aceeasi natura, pentru in jur de 4.800 de persoane, altele decat cele 400 din grupul tinta, program care sa vizeze nu doar controlul fiscal, cat si utilizarea altor instrumente si tratamente de crestere a conformarii voluntare", a mai spus Serban

Gelu Stefan Diaconu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, anunta in martie 2014 intr-un interviu pentru HotNews.ro ca din verificarile de pana la acel moment a 26 de posesori de mari averi au rezultat 11 cazuri care vor fi supuse inspectiei fiscale. In cele 11 cazuri ar fi o diferenta de venit de 30 de milioane de euro.

"Nu aruncam anatema asupra unui contribuabil, ci dorim sa-l determinam sa se conformeze platii impozitelor. S-a plecat de la un grup tinta de 433 de persoane fizice, reprezentand 296 de familii, ale caror venituri estimate erau de circa 80 de miliarde de lei. Din aceste 296 familii s-au extras 30 de cazuri, care detineau doar ei circa 16 miliarde- 20% din veniturile totale estimate. Asupra acestora s-a initiat verificarea preliminara. Ne uitam la ce incasari au avut si le comparam cu impozitele platite. Aceasta verificare preliminara se face fara institintarea celor in cauza.s-au incheiat 26 pana in februarie, mai avem 4 care se vor incheia pana la sfarsitul lui martie. Pentru 15 cazuri s-a constatat ca gradul de conformare foscala e corespunzator si nu se va trece la inspectia fiscala. Pentru 11 cazuri insa, vor fi demarate inspectii fiscale. Cand oamenii cu venituri mari vor simti respiratia Fiscului in ceafa, cred ca si gradul de conformare va fi mult imbunatatit. In cea mai mare parte, sunt persoane fizice din Capitala", spunea atunci Diaconu.